Hotelowy savoir-vivre? Kilka zasad, o których warto pamiętać, będąc gościem
W każdym hotelu panują określone zasady, których należy przestrzegać. Niektóre z nich są zapisane w regulaminie, podczas gdy inne wynikają jedynie z chęci zachowania kultury. Niezależnie od tego, czy dana zasada jest obowiązkowa, warto zadbać o odpowiednie zachowanie w podobnych miejscach. Czego pod żadnym pozorem nie należy robić, będąc gościem hotelu?
Zasady savoir-vivre dla hotelowych gości
Istnieją liczne zasady, których należy przestrzegać, będąc hotelowym gościem. Najważniejszą z nich jest zachowanie ciszy nocnej po godzinie 22:00. W takich obiektach przebywa wiele osób, dlatego trzeba pamiętać o ich komforcie. Puszczanie głośnej muzyki czy krzyki prawdopodobnie będą słyszalne nie tylko na Twoim piętrze, lecz także w wielu innych pokojach.
Ciszę należy zachować również na korytarzach czy w restauracji. Lepiej unikać krzyków i rozmawiania podniesionym głosem. Jeśli podróżujesz z dziećmi, zadbaj o to, by one również zachowywały się cicho. W niektórych hotelach istnieją specjalne przestrzenie dla najmłodszych, gdzie hałas nie będzie tak bardzo dokuczał pozostałym gościom. Ważne jest także pamiętanie o stosownym ubiorze.
- W hotelach o wyższym standardzie często znajdują się baseny, jednak goście takich obiektów nie powinni chodzić po korytarzach w strojach kąpielowych. Istnieją specjalne przestrzenie, w których można spokojnie przebrać się w kostium i zdjąć go po zakończeniu pływania. Mężczyźni nie powinni natomiast chodzić bez koszulki, nawet w gorące dni – tłumaczy pracownik Hotel Logos w Gdańsku.
Goście hotelowi powinni także zachować kulturę podczas rozmów z pracownikami, zarówno na recepcji, jak i w trakcie sprzątania pokojów. Warto być miłym i przyjaźnie nastawionym do obsługi.
Wiele zasad pokrywających się z savoir-vivre ma również odzwierciedlenie w regulaminie. Obiekty zapisują w nim informacje na temat zakazanych zachowań. Wśród nich znaleźć można np. palenie papierosów w pokojach. W takim dokumencie często pojawiają się także wzmianki o dokładnych godzinach, w których obowiązuje cisza nocna.
Savoir-vivre w hotelowej restauracji
Pewne normy trzeba zachować również w hotelowej restauracji. Jeśli znajduje się w niej szwedzki stół, nieelegancko jest nakładać zbyt wiele jedzenia na talerz na raz. Znacznie lepszym rozwiązaniem okazuje się kilkukrotne podchodzenie do bufetu i stopniowe branie kolejnych potraw. Żywności nie powinno się także wynosić z restauracji, a źle widziane jest również przynoszenie własnego jedzenia i picia.
W eleganckich hotelowych restauracjach to obsługa podaje menu i wie, kiedy podejść do stolika. W podobnych miejscach trzeba również zachować elegancki ubiór. Takie normy obowiązują zazwyczaj w hotelach wyższej klasy. W większości obiektów wakacyjnych atmosfera jest znacznie luźniejsza, a posiłki można spożywać w mniej odświętnych stylizacjach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana