Jak dbać o blaty z kamienia naturalnego?
Kamień naturalny to materiał nie tylko trwały, odporny, ale również niezwykle piękny. Jego niepowtarzalne wybarwienia, a także oryginalna struktura sprawiają, że wykonuje się z niego m.in. różnego rodzaju blaty. Choć najczęściej mamy do czynienia z blatami kuchennymi, to można je stosować również jako blaty stołów do jadalni, stolików kawowych, a nawet biurek. Wszystkie one wymagają jednak odpowiedniej troski. Jak zatem dbać o blaty kamienne?
Z których kamieni produkuje się blaty?
Generalnie przyjmuje się, że znaczna większość kamieni naturalnych posiada odpowiednie parametry, by można z nich produkować blaty. Trzeba jednak pamiętać, że każdy rodzaj kamienia posiada indywidualne właściwości, co powoduje, że jedne kamienie lepiej sprawdzają się jako materiał na blaty kuchenne, a inne na blaty stołowe. Jednak takie cechy jak: odporność na wysoką temperaturę czy uszkodzenia mechaniczne są w przypadku większości kamieni czymś naturalnym. Oczywiście efekt końcowy wyrobu zależy od gatunku użytego surowca oraz technologii obróbki. Oba te czynniki mają również duży wpływ na ostateczną cenę gotowego produktu. Rodzaje kamieni do produkcji blatów oraz ich charakterystykę przybliża ekspert Pracowni Fainner specjalizującej się w produkcji szerokiej gamy wyrobów z kamieni naturalnych:
Granit, trawertyn i marmur to trzy wiodące kamienie, z których produkuje się blaty. Pierwszy z nich uważany jest przez wielu za surowiec, któremu nie straszne żadne warunki kuchenne. Dlatego na blatach z granitu bez żadnych obaw można postawić gorący garnek, rozbijać mięso na kotlety, oczywiście bez użycia deski, a nawet kroić różnego rodzaju produkty bezpośrednio na blacie. Granit prócz trwałości jest także bardzo efektywny kolorystycznie. Do wyboru mamy szeroką paletę wybarwień od brązów z piaskowymi odcieniami, poprzez spokojne brązy z dodatkiem czerwieni, aż po klasyczny brąz lub głęboką czerń.
Trawertyn jest kamieniem o wyjątkowo oryginalnej strukturze, i to właśnie ta cecha prócz odporności na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne czyni z niego ciekawą alternatywę dla granitu. Dzięki odpowiedniej obróbce otrzymujemy blat o wyraźnie widocznych warstwach niespotykanych w przypadku innych kamieni. Marmur pod względem odporności wyraźnie odstaje od opisanych wyżej kamieni. Dodatkowo jako kamień pochodzenia wapiennego ma skłonności do wchłaniania wody. Dlatego polecany jest szczególnie na blaty stołowe, choć odpowiednio zakonserwowany poradzi sobie także w kuchni. W tym miejscu warto wspomnieć, że każdy blat, bez względu na rodzaj kamienia z jakiego został wykonany wymaga odpowiedniej pielęgnacji.
Jak konserwować i czyścić blaty z kamienia naturalnego?
Właściwa pielęgnacja sprawi, że blat z kamienia będzie zawsze wyglądał tak, jakby właśnie został zamontowany. Najważniejsza w przypadku blatów kamiennych jest ich impregnacja. Dla pewnych gatunków np. marmuru jest to zabieg obowiązkowy, bez którego zastosowania blat bardzo szybko przestanie być ozdobą mebli kuchennych lub stołu. W przypadku blatów z granitu i trawertynu także zaleca się ich okresową impregnację. Kolejną kwestią, o której należy pamiętać, to regularne czyszczenie blatów kamiennych. Blaty najlepiej czyścić wodą z płynem do naczyń lub innym delikatnym detergentem. Pod żadnym pozorem nie należy stosować preparatów zawierających kwasy, gdyż jako środki żrące mogą zniszczyć wierzchnią warstwę blatu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana