Konserwacja pieców CO po zakończeniu sezonu grzewczego
Jesień i zima to czas intensywnej eksploatacji pieców centralnego ogrzewania. Jako że przez cały czas muszą one zapewnić optymalną temperaturę w pomieszczeniach, pracują w zasadzie bez większych przerw i najczęściej nie ma okazji do ich gruntownego czyszczenia. Dopiero zakończenie sezonu grzewczego daje możliwość przeprowadzenia konserwacji. Jest to niezwykle istotne, ponieważ przekłada się na wydłużenie żywotności pieca i jego sprawne działanie. Jak należy konserwować piece CO po zakończeniu sezonu grzewczego?
Najważniejszą cechą pieców CO jest ich efektywność. Oczekuje się od nich sprawnego działania, przekłada się ono bowiem nie tylko na komfort cieplny, ale także na ekonomię. Jako że zakup pieca jest poważną inwestycją, którą ponosi się raz na kilka lub nawet kilkanaście lat, należy dołożyć wszelkich starań, aby maksymalnie wydłużyć jego żywotność. W tym celu zaleca się konserwację pieca po zakończeniu sezonu grzewczego, jest to bowiem doskonała okazja, aby nie tylko solidnie go wyczyścić, ale także sprawdzić stopień zużycia poszczególnych elementów.
Elementami, które wchodzą w skład konserwacji pieca po sezonie jest czyszczenie, zapobieganie korozji, a także serwisowanie.
Czyszczenie
Niezależnie od rodzaju pieca, przez cały sezon grzewczy zbiera się w nim popiół. W przypadku tradycyjnych pieców na paliwo stałe jest go znacznie więcej niż w kotłach z mechanicznym czyszczeniem wymiennika, ale mimo to zarówno jedne, jak i drugie wymagają czyszczenia. Wraz z nadejściem wiosny warto zatem zadbać o dokładne oczyszczenie pieca, przewodów spalinowych i komina, a także otworów doprowadzających powietrze i elementów podajnika. Wnętrze pieca można czyścić specjalną, drucianą szczotką, natomiast o jego obudowę warto zadbać przecierając ją ściereczką nasączoną detergentem dobranym do rodzaju powłoki. Dobrą praktyką jest także usunięcie pozostałości paliwa i popiołu za pomocą sprężonego powietrza. W przypadku pieców z automatycznym podajnikiem warto oczyścić również elementy, które odpowiadają za podawanie paliwa. Dzięki temu nie tylko zwiększy się ich sprawność, ale będzie można także ocenić stopień zużycia. Podczas konserwacji pieca CO po sezonie w żadnym wypadku nie należy zapominać o oczyszczeniu komina, szczególnie jeśli palono wilgotnym drewnem lub węglem. Gruntownie oczyszczony piec będzie mógł oczekiwać na kolejny sezon.
Zapobieganie korozji
Jak twierdzi przedstawiciel sklepu 499.pl, największym wrogiem pieca CO jest korozja. Szczególnie podatne są na nią kotły umieszczone w wilgotnych piwnicach. Skraplanie pary wodnej na powierzchni pieca może znacząco skrócić jego żywotność. Aby temu zapobiec warto zadbać o odpowiednią wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu. Jeśli nie ma takiej możliwości, dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie środków pochłaniających wilgoć. Pozostawienie we wnętrzu pieca nielasowanego wapna czy też żelu krzemionkowego to dobra praktyka, która uchroni piec przed powstaniem korozji.
Serwisowanie
Aby mieć całkowitą pewność, że kolejny sezon grzewczy nie rozpocznie się przykrymi niespodziankami związanymi z funkcjonowaniem pieca, warto poddać go regularnemu serwisowaniu. Usługa oferowana przez wykwalifikowaną firmę pozwoli sprawdzić poprawność działania wszystkich podzespołów i stopień ich zużycia. W razie potrzeby fachowiec wymieni odpowiednie części, co zapobiegnie poważniejszej awarii i sprawi, że piec będzie działał w pełni swoich możliwości.
Podsumowując, konserwacja pieców CO po zakończeniu sezonu grzewczego ma duże znaczenie dla sprawności i żywotności pieca, dlatego też w żadnym wypadku nie należy o tym zapominać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana