Pomysł na niezbyt drogą organizację rocznicy ślubu
Świętowanie rocznicy ślubu to doskonała okazja do tego, aby miło spędzić czas — we dwójkę lub w gronie najbliższej rodziny, czy przyjaciół. Szczególnie wzruszające są okrągłe rocznice. Kilkadziesiąt wspólnych lat to wyjątkowy powód do dumy. Żeby podkreślić podniosłość tej chwili, warto świętować inaczej niż zwykle. Sprawdź, jak można zorganizować taką uroczystość, nie nadwyrężając jednocześnie swojego budżetu.
Kameralna kolacja we dwoje — postaw na świętowanie w domu
Jednym z najprostszych sposobów świętowania rocznicy ślubu jest organizacja romantycznej kolacji we dwoje. Wbrew pozorom wcale nie trzeba wychodzić do lokalu, aby poczuć wyjątkowość tego dnia. Wiele firm cateringowych oferuje obecnie menu na specjalne okazje. Można więc wcześniej zamówić wybrane dania, a wieczorem jedynie je podgrzać.
– Kolacja w domowym zaciszu ma swój urok, szczególnie dla tych osób, które nie przepadają za lokalami, czy gwarem. Samodzielnie przygotowanie posiłków bywa jednak męczące. Dlatego w przypadku ważnych okazji do celebrowania, coraz więcej osób decyduje się na gotowy catering. To także świetna okazja do tego, aby spróbować czegoś zupełnie nowego, co nie gości w codziennym menu — tłumaczy pracownik firmy Iwona Usługi Cateringowe.
Przyjęcie rocznicowe dla najbliższych
Okrągłe rocznice ślubu wymagają szczególnego podkreślenia. Dlatego w takich przypadkach bardzo często organizuje się przyjęcia dla rodziny lub przyjaciół. Może to być zarówno impreza w lokalu, jak i kameralne spotkanie w domu. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, ile gości chcą zaprosić organizatorzy.
Wiele osób kojarzy przyjęcia w domu za męczące. Nie ma w tym nic dziwnego. Samo przygotowanie zaledwie jednego ciepłego dania i kilku rodzajów przekąsek bywa często sporym wyzwaniem. Ponadto po całym dniu spędzonym w kuchni, nikt tak naprawdę nie ma ochoty na świętowanie.
Nie oznacza to wcale, że trzeba rezygnować ze organizowania rocznicy ślubu. Również w tym przypadku doskonałą opcją jest zamówienie gotowego cateringu. Jest to rozwiązanie zdecydowanie tańsze niż serwowana kolacja w restauracji. Można więc zamówić dwa dania ciepłe i różne rodzaje przystawek, które będą znajdowały się na tak zwanej zimnej płycie. Dodatkowo warto rozważyć również przygotowanie ciasta do kawy lub tortu.
Bardzo dużym plusem w przypadku cateringu jest możliwość dostosowania menu do własnych preferencji, czy ograniczeń gości. Przy jego zamawianiu bardzo ważne jest, aby podać:
- liczbę posiłków wegetariańskich lub wegańskich,
- składniki, na które uczuleni są goście,
- ograniczenia związane np. z zakazami religijnymi.
Firma cateringowa oprócz przygotowania i dostarczenia posiłków bardzo często oferuje także obsługę kelnerską u klientów w domu. Wówczas nie trzeba przejmować się nawet serwowaniem dań, ponieważ wszystkim zajmują się specjaliści. Po skończonej imprezie firma wszystko sprząta, a organizatorzy mogą spokojnie odpocząć lub świętować dalej — już tylko we dwoje.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana