Artykuł sponsorowany

Sztuka jedzenia sushi. Co warto wiedzieć?

Sztuka jedzenia sushi. Co warto wiedzieć?

Każdy z nas ma czasem ochotę na zjedzenie czegoś nietypowego i innego niż na co dzień. Wiele osób szuka ciekawych potraw z innych krajów, dzięki czemu coraz bardziej na popularności zyskuje sushi. Jest to pyszny specjał kuchni japońskiej, którego istnieje wiele rodzajów, więc każdy znajdzie swój ulubiony smak. Jednak nie wszyscy wiedzą o sztuce jedzenia sushi. Jak więc prawidłowo je się sushi?

Jak jeść sushi?

Jedzenie sushi wymaga znajomości kilku niezbędnych zasad, aby w pełni cieszyć się ich smakiem i nie popełnić żadnego błędu.

Jak mówi specjalista z restauracji Osaka SushiSushi na stałe zagościło u wielu osób na liście ulubionych potraw. Jednak należy wcześniej poznać sztukę jego jedzenia. Tradycyjnie sushi powinno się spożywać wyłącznie pałeczkami lub palcami. Dodatkowo warto wiedzieć, że porcje trzeba zjeść na raz. Nie powinno się dzielić kawałka na pół. Do sushi podawany jest sos sojowy, wasabi oraz marynowany imbir. Należy unikać moczenia całego kawałka w sosie, wystarczy zanurzyć brzegi. Marynowany imbir służy do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy różnymi rodzajami sushi, aby poczuć każdy smak w pełni.

Często do jedzenia zamawia się dodatkowo napój. Do sushi najbardziej polecana jest zielona herbata lub sake. Nie powinno się pić wody, ani napojów gazowanych, które przytłoczą smak potraw.

Czym jest sushi?

Sushi jest to potrawa pochodząca z Japonii, która składa się z ryżu oraz różnorodnych dodatków. Krótkoziarnisty ryż gotuje się w odpowiedniej proporcji wody i octu ryżowego.  Najczęściej używanymi dodatkami są owoce morza lub ryby. Co więcej, wykorzystywane są też różne warzywa, grzyby, tofu, sezam oraz wasabi, czyli chrzan japoński.

Wyróżnia się wiele rodzajów sushi w zależności od techniki ich złożenia. Najbardziej popularne jest maki, czyli sushi zwijane. Występuje w formie krążka, który owinięty jest algami morskimi, czyli nori lub płatkiem omletowym. Maki w środku wypełnione jest ryżem oraz dodatkami takimi jak surowa lub pieczona ryba z warzywami. Do zwijania w całość wykorzystuje się bambusową matę. Powstaje rulon, który kroi się w mniejsze krążki.

Ze względu na rozmiar wyróżnia się hoso - maki, które są najmniejsze oraz futo-maki, które są płaskie i większe. Maki można też podzielić ze względu na sposób podania. Wyróżnia się temaki i uramaki. Pierwszy rodzaj to rożek z nori, który wypełniony jest dodatkami. Z kolei uramaki jest to sushi odwrotne, czyli ryż stanowi warstwę zewnętrzną, a nori wewnętrzną.

Innym popularnym rodzajem sushi jest nigiri. Ryż zwilżony octem formuje się w owalne paluszki o wielkości jednego kęsa. Następnie kładzie się na nie kawałek ryby lub owoc morza, na przykład łososia, krewetkę, tuńczyka. Pomiędzy tymi dwoma warstwami czasami jest dodawana odrobina wasabi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.