Tradycyjne zupy, których nie może zabraknąć na polskim stole
W każdym polskim domu panują rozmaite zwyczaje dotyczące przygotowywania posiłków dla rodziny i gości. To, co łączy Polaków, to miłość do tradycyjnych polskich zup. W kraju nad Wisłą nie kryje się uwielbienia do uroczystych obiadów, podczas których razem z rodziną bądź przyjaciółmi kosztuje się znanych wszystkim polskich przysmaków. Czy poza niedzielnym rosołem są jeszcze jakieś zupy, których nie może zabraknąć na polskim stole?
Które zupy Polacy kochają najbardziej?
Wydaje się, że spośród wszystkich zup, które są przygotowywane przez Polaków, to rosół cieszy się największą popularnością. Nie ma chyba osoby w naszym kraju, która by nigdy nie próbowała tego dania. Większość Polaków nie wyobraża sobie oficjalnej uroczystości bez rosołu, a co dopiero niedzieli, podczas której w wielu domach tradycją jest spożywanie tej zupy – uważa pracownik restauracji Horyzonty Cafe z Olsztyna.
Rosół jest niewątpliwie tą zupą, która najczęściej gości na polskich stołach. W niemal każdym polskim domu niedziela oznacza kilkugodzinne przygotowywanie tej zupy. Chociaż nie wszyscy przepadają za rosołem, to wydaje się, że jest to naprawdę znikoma liczba osób. Dowodem na to może być też fakt, że podczas uroczystości weselnych, komunijnych albo innych oficjalnych spotkań tego typu, to właśnie rosół zostaje wybrany jako zupa rozpoczynająca wspólną ucztę.
Jeśli mowa o niedzielnym rosole, to nie sposób nie wspomnieć o poniedziałkowej pomidorowej – kolejnej tradycyjnej zupie, której nie może zabraknąć na polskim stole. Podaje się ją z makaronem albo z ryżem, w zależności od preferencji bądź zwyczajów przyjętych w danej rodzinie. Przygotowywana jest na bazie bulionu, do którego dodawane są soczyste pomidory i przyprawy. Każda zupa przygotowana jest na różny sposób, także pomidorowa, niezależnie jednak od tego kochają ją niemal wszyscy. Typową też zupą na polskich stołach jest ogórkowa, doceniana za swój kwaśny smak. Także krupnik cieszy się dużą popularnością.
Inne tradycyjne zupy
Organizacja przyjęć okolicznościowych czy uroczystych obiadów z rodziną nie zawsze musi być związana z obowiązkowym przygotowywaniem rosołu. Nieco rzadziej podawane są flaki – zupa nieco kontrowersyjna, ale niewątpliwie kojarząca się z polską tradycją. Flaki są potrawą mięsną podawaną w Polsce już od XIV wieku, więc znane są Polakom od bardzo dawna. Zupa ta doceniana była nawet przez króla Władysława Jagiełłę.
W typowo polskim menu znaleźć można także grochówkę, zupę gulaszową, zupę jarzynową czy zupę rybną. Poza nimi nieniknącą popularnością cieszy się barszcz biały i barszcz czerwony, pierwszy z nich podawany podczas świąt wielkanocnych (zamiennie z żurkiem), drugi z kolei podczas świąt Bożego Narodzenia (zamiennie z zupą grzybową).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana