Zachowanie higieny rąk i jej znaczenie w restauracji
Mycie rąk to jeden z podstawowych zabiegów higienicznych. W dobie pandemii koronawirusa mamy okazję przekonać się, że nie jest on sprawą indywidualną – od tego, czy i jak myjemy dłonie zależy zdrowie i bezpieczeństwo osób trzecich. Dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowej higieny w restauracjach oraz innego rodzaju lokalach gastronomicznych. O czym pamiętać, by utrzymać dłonie w czystości?
Jak myć ręce?
Mogłoby się wydawać, że mycie rąk jest czynnością, o której nikomu nie trzeba przypominać. Z przeprowadzonych w 2020 roku badań wynika jednak, że w wielu krajach europejskich spory odsetek społeczeństwa nie dba o higienę dłoni – ponad 30% Polaków stwierdziło, że nie myje rąk po skorzystaniu z toalety. Kolejnym problemem jest to, że nawet osoby deklarujące, że myją ręce, robią to nieprawidłowo. A na czym polega odpowiednie mycie rąk?
Ciepła woda i mydło
Niektóre drobnoustroje, na przykład wirus SARS-CoV-2 posiadają lipidową otoczkę, która rozpuszcza się pod wpływem ciepła oraz detergentów. Dlatego aby mieć pewność, że mycie dłoni jest skuteczne, musi być wykonywane z użyciem ciepłej wody i mydła. Szeroki wybór dozowników na mydło znajdziemy w ofercie firmy Linea Trade.
Czas
Kilkusekundowe opłukanie dłoni to zdecydowanie za mało, by skutecznie pozbyć się z nich wirusów i bakterii. Mycie dłoni każdorazowo powinno trwać około 30 sekund.
Dokładność
Ważne jest, żeby dłonie myć z uwagą i stosując odpowiednie techniki. Należy osobno oczyścić wszystkie palce oraz przestrzenie między nimi i bardzo dokładnie szorować wewnętrzną stronę dłoni, ponieważ to właśnie ona ma najwięcej kontaktu z powierzchniami, na których mogą znajdować się wirusy.
Suszenie
Poza myciem bardzo ważne jest dokładne osuszenie dłoni. W toaletach restauracji oraz innych używanych przez wiele osób powinno stosować się suszarki do rąk bądź papierowe ręczniki, zabezpieczone w specjalnych pojemnikach. Są one bezpieczną i higieniczną alternatywą dla ręczników materiałowych, które szybko się zanieczyszczają i stają siedliskiem bakterii.
Dlaczego to takie ważne?
Pracownicy lokali gastronomicznych powinni stosować się do opisanych wyżej standardów w kwestii higieny dłoni, ponieważ kontakt dłoni z powierzchniami wspólnymi (np. klamkami, meblami, urządzeniami sanitarnymi) jest jedną z dróg przenoszenia się chorobotwórczych mikroorganizmów. Ręce należy myć każdorazowo po korzystaniu z toalety, po kontakcie z niezdezynfekowanymi powierzchniami, po sprzątaniu, po wyjściu na zewnątrz, a także po kasłaniu i kichaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana