Artykuł sponsorowany

Zachowanie higieny rąk i jej znaczenie w restauracji

Zachowanie higieny rąk i jej znaczenie w restauracji

Mycie rąk to jeden z podstawowych zabiegów higienicznych. W dobie pandemii koronawirusa mamy okazję przekonać się, że nie jest on sprawą indywidualną – od tego, czy i jak myjemy dłonie zależy zdrowie i bezpieczeństwo osób trzecich. Dlatego tak ważne jest utrzymanie prawidłowej higieny w restauracjach oraz innego rodzaju lokalach gastronomicznych. O czym pamiętać, by utrzymać dłonie w czystości?

Jak myć ręce?

Mogłoby się wydawać, że mycie rąk jest czynnością, o której nikomu nie trzeba przypominać. Z przeprowadzonych w 2020 roku badań wynika jednak, że w wielu krajach europejskich spory odsetek społeczeństwa nie dba o higienę dłoni – ponad 30% Polaków stwierdziło, że nie myje rąk po skorzystaniu z toalety. Kolejnym problemem jest to, że nawet osoby deklarujące, że myją ręce, robią to nieprawidłowo. A na czym polega odpowiednie mycie rąk?

Ciepła woda i mydło

Niektóre drobnoustroje, na przykład wirus SARS-CoV-2 posiadają lipidową otoczkę, która rozpuszcza się pod wpływem ciepła oraz detergentów. Dlatego aby mieć pewność, że mycie dłoni jest skuteczne, musi być wykonywane z użyciem ciepłej wody i mydła. Szeroki wybór dozowników na mydło znajdziemy w ofercie firmy Linea Trade.

Czas

Kilkusekundowe opłukanie dłoni to zdecydowanie za mało, by skutecznie pozbyć się z nich wirusów i bakterii. Mycie dłoni każdorazowo powinno trwać około 30 sekund.

Dokładność

Ważne jest, żeby dłonie myć z uwagą i stosując odpowiednie techniki. Należy osobno oczyścić wszystkie palce oraz przestrzenie między nimi i bardzo dokładnie szorować wewnętrzną stronę dłoni, ponieważ to właśnie ona ma najwięcej kontaktu z powierzchniami, na których mogą znajdować się wirusy.

Suszenie

Poza myciem bardzo ważne jest dokładne osuszenie dłoni. W toaletach restauracji oraz innych używanych przez wiele osób powinno stosować się suszarki do rąk bądź papierowe ręczniki, zabezpieczone w specjalnych pojemnikach. Są one bezpieczną i higieniczną alternatywą dla ręczników materiałowych, które szybko się zanieczyszczają i stają siedliskiem bakterii. 

Dlaczego to takie ważne?

Pracownicy lokali gastronomicznych powinni stosować się do opisanych wyżej standardów w kwestii higieny dłoni, ponieważ kontakt dłoni z powierzchniami wspólnymi (np. klamkami, meblami, urządzeniami sanitarnymi) jest jedną z dróg przenoszenia się chorobotwórczych mikroorganizmów. Ręce należy myć każdorazowo po korzystaniu z toalety, po kontakcie z niezdezynfekowanymi powierzchniami, po sprzątaniu, po wyjściu na zewnątrz, a także po kasłaniu i kichaniu.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.