Dobry Styl > Ogród > Charakterystyka idealnego grilla węglowego

Charakterystyka idealnego grilla węglowego

Data: 06.05.2017 Kategoria: Ogród

Kiedy wielkimi krokami zbliżają się ciepłe dni, każdy z nas marzy o jednym – o grillu! Polacy ukochali sobie ten sposób spędzania ciepłych weekendów. I nic w tym dziwnego: spotkanie przy grillu to świetny pomysł na urodziny, imieniny czy po prostu imprezę dla przyjaciół. Warto jednak, żeby takiego spotkania nie popsuł nam niskiej jakości sprzęt.

Dlaczego grill gazowy? 

Ostatnio coraz popularniejsze stają się grille gazowe. Mają one wiele zalet, które odróżniają je od węglowych. Po pierwsze, są bezpieczniejsze w użytkowaniu, nie produkują tyle dymu, nie jest do nich potrzebny węgiel czy rozpałka. Grille gazowe znajdują się w ogrodach i na tarasach coraz większej liczny osób. Jeśli też chcemy taki nabyć warto zastanowić się: jaki wybrać?

Jaki grill wybrać?

Po pierwsze: zwróćmy uwagę na konstrukcję grilla. Powinien on mieć dobrze skonstruowaną pokrywę, która zapewni osiągnięcie odpowiedniej temperatury. Ważny jest także rozmiar samego piekarnika. Powinien on być wysoki, co umożliwi np. upieczenie pieczeni, a także głęboki, co pozwoli na np. pieczenie na rożnie. Zwróćmy także uwagę na to, z czego wykonany jest piekarnik i pokrywa. Konstrukcja z żeliwa lub podwójnej, grubej stali zapewni dobre utrzymanie temperatury oraz znacznie zmniejszy zużycie gazu. Inną częścią grilla, na którą trzeba zwrócić uwagę jest ruszt: powinien być przede wszystkim odpowiednio duży. Dzięki temu zmieści się na nim więcej potraw. Nie bójmy się także ciężaru grilla. Ciężki, gruby ruszt pozwoli na dłuższe utrzymanie odpowiedniej temperatury. Co do materiału wykonania rusztu, najczęściej spotykane są dwa: żeliwny i stalowy. Żeliwny najczęściej będzie miała dwie strony i dłużej utrzyma temperaturę, stalowy zaś jest odporniejszy i trwalszy. Nie wybierajmy także rusztów zbyt szeroko rozstawionych – kawałki mięsa mogą wypaść przez szczeliny. Między rusztem a palnikiem znajdziemy aromatyzery – specjalne blaszki, odpowiadające za odparowywanie soków. Powinny pokrywać jak największą przestrzeń, ponieważ dzięki temu zapewnią równomierne rozprowadzanie ciepła a soki z mięsa zostaną odparowane do potrawy, co nada jej niepowtarzalny smak.

Grill gazowy to na pewno doskonała inwestycja, przydatna na ciepłe dni. Warto więc wybrać ten najlepszy; bogatą ofertę grillów gazowych ma na przykład sklep Web-grille.pl.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *