Dobry Styl > Porady > Jak powstają naczynia z porcelany?

Jak powstają naczynia z porcelany?

Data: 09.05.2019 Kategoria: Porady

Wspaniały komplet porcelany jest niezastąpioną ozdobą stołu zarówno podczas wystawnego przyjęcia, jak i rodzinnego obiadu. Będąc najszlachetniejszą odmianą ceramiki, porcelana zachwyca jednocześnie funkcjonalnością i niepowtarzalną urodą. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób powstają eleganckie filiżanki, stylowe czajniczki oraz dekoracyjne serwisy obiadowe i kawowe, zachęcamy do dalszej lektury.

Przygotowanie masy porcelanowej

Naczynia porcelanowe produkuje się z masy, będącej mieszanką kaolinu, kwarcu i skalenia. W zależności od odmiany porcelany w składzie masy zachodzą różnice pod względem proporcji, niekiedy mogą pojawiać się domieszki innych minerałów.

Przygotowanie masy porcelanowej jest pierwszym i bardzo ważnym etapem tworzenia nowego naczynia. Istotne jest nie tylko połączenie składników w odpowiednich proporcjach, ale też zadbanie o ich czystość i strukturę, w związku z czym konieczne jest poddanie ich rozmaitym procesom oczyszczania, mielenia i przesiewania.

Formowanie porcelanowych naczyń

Żaden piękny przedmiot porcelanowy nie jest dziełem przypadku. Produkcja nowoczesnej porcelany zawsze przebiega w oparciu o profesjonalne projekty techniczne, a w pracowniach znanych polskich wytwórni, takich jak Ćmielów, Chodzież czy Lubiana, zatrudniani są najlepsi artyści, odpowiedzialni za niepowtarzalny design i wygodę użytkowania naczyń – opowiada nasz rozmówca z serwisu Porcelana24.pl.

Sposób formowania naczynia zależy przede wszystkim od jego kształtu. Do produkcji talerzy i innych elementów płaskich, o otwartym kształcie, najczęściej stosuje się wyciskanie. Naczynia o wysokich ściankach, jak np. filiżanki i kubki, formuje się przez toczenie. Z kolei naczynia zamknięte, więc np. dzbanki i czajniczki, powstają w procesie odlewania.

Wypalanie elementów porcelanowych

Nadawszy naczyniu pożądany kształt, trzeba będzie go utrwalić. W tym celu stosuje się kilkukrotne wypalanie. Temperatura wypalania porcelany różni się w zależności od jej rodzaju (miękka i twarda) oraz oczekiwanych efektów artystycznych. Porcelana po pierwszym wypaleniu to tzw. biskwit – ma porowatą, nasiąkliwą powierzchnię. Na tym etapie można łączyć poszczególne elementy, np. doklejać uszy filiżankom.

Przed kolejnym spiekaniem naczynia z porcelany poddaje się szkliwieniu i zdobieniu. Po wypaleniu w bardzo wysokiej temperaturze, uzyskujemy elementy twarde, gładkie i odporne na wodę. Ostatnie wykończenia polegają na szlifowaniu i polerowaniu. Najbardziej luksusowe naczynia można dodatkowo zdobić złoceniami.

Jak widać, produkcja porcelany jest wieloetapowym, skomplikowanym procesem, który wymaga zaangażowania wielu ludzi o różnych specjalizacjach. Nic więc dziwnego, że najpiękniejsze zastawy porcelanowe często stanowią ważny składnik majątku, przekazywanego w rodzinie z pokolenia na pokolenie.