Dobry Styl > Porady > Serwis ekspresów do kawy. Co psuje się najczęściej?

Serwis ekspresów do kawy. Co psuje się najczęściej?

Data: 07.03.2019 Kategoria: Porady

Ekspres do kawy to urządzenie, bez którego zdaniem wielu osób nie może obyć się żadna dobrze wyposażona kuchnia. Jednak żaden znany model ekspresu nie jest wieczny. Współcześnie urządzenie te stanowią połączenie kilku typów układów – mechanicznego, hydraulicznego oraz elektronicznego – a im bardziej skomplikowana konstrukcja i im więcej funkcji, tym wyższe prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje. Jakich usterek możemy się spodziewać i jak ich unikać?

Zalana elektronika

Dzisiejsze domowe ekspresy do kawy to urządzenie sterowane elektronicznie. Takie rozwiązanie daje wiele możliwości i znacząco ułatwia codzienne zaparzanie kawy, jednak z drugiej strony niesie ze sobą wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia usterek. Do zaparzania kawy potrzebna jest woda, a tak się składa, że układy elektronicznie są dość wrażliwe na kontakt z nią. Wystarczy niewielka nieszczelność w układzie hydraulicznym, żeby doszło do zalania elektroniki – powstaje wtedy spięcie, które paraliżuje ekspres. W wielu przypadkach wystarczyć osuszenie i dokładne oczyszczenie ekspresu, może jednak się zdarzyć, że szkody są zbyt duże. Wtedy jedynym rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonych układów elektronicznych.

Zatkany element zaparzający

Po zmieleniu kawa może przedostawać się przez szczeliny w urządzeniu i blokować niektóre jego elementy. Jednym z nich jest dźwignia zaparzacza. Jeśli dojdzie do takiego zapchania, z ekspresu nie popłynie kawa. Jeśli zauważymy taki objaw, powinniśmy przeczyścić element zaparzający z resztek kawy.

Kamień na elementach ekspresu

Woda jest niezbędna do zaparzania kawy, jednak może również przyczynić się od zaburzenia pracy ekspresu. Wszystko przez kamień osadzający się na elementach urządzenia.

Osadzanie się kamienia wynika z faktu, że woda w naszych wodociągach zawiera w sobie duże ilości kationów wapnia i magnezu – wyjaśnia specjalista firmy Caffe TeamKationy te wytrącają się z wody i osadzają na elementach ekspresu, tworząc na nich kruchą, chropowatą powłokę. Jeśli osadzanie się kamienia będzie postępować, doprowadzi do uszkodzenia elementów ekspresu i ostatecznie uniemożliwi pracę urządzenia.

Kamienia z ekspresu możemy pozbyć się stosując specjalne preparaty rozpuszczające osad. Warto jednak pomyśleć o profilaktyce i zdecydować się na używanie do zaparzania kawy wody filtrowanej. W czasie filtrowania woda oczyszczania jest z kationów, przez co nie wytrąca się z niej osad, a ponadto kawa jest znacznie lepsza w smaku.