Tajniki produkcji kremów i maści
Nie wszystkie schorzenia da się leczyć wyłącznie za pomocą tabletek. Część z nich takich jak np. ukąszenia owadów, zakażenia grzybicze czy podrażnienia skóry wymagają podjęcia innych kroków. W tym celu najczęściej stosuje się kremy oraz maści – co pozwala na dużo dokładniejsze dostarczenie danemu miejscu niezbędnych składników aktywnych. Jednak w jaki sposób produkowane są kremy oraz maści? Czy sam proces jest trudny i bardzo zaawansowany technologicznie?
Produkcja kremów oraz maści – podstawowe informacje
Produkcja maści oraz kremów odbywa się w specjalnych zakładach, które są do tego procesu odpowiednio przygotowane. Produkty te mogą być emulsjami podzielonymi na dwie kategorie. Przyjmują one postać:
wody w oleju,
oleju w wodzie.
Specjalista z firmy WATS Piasecki i Wspólnicy Sp. J. zauważa:
W składzie maści i kremów znajdują się takie elementy jak wosk, czynniki zmiękczające, zagęszczacze czy emulgatory. Wszelkie elementy dodatkowe do emulsji oraz kremów dodawane są na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie odpowiednich substancji podczas etapu produkcyjnego emulsji. W drugim przypadku dodaje się je już na etapie końcowym, po wystudzeniu masy.
Jak wygląda produkcja i od czego zależy?
Proces produkcji uzależniony jest w głównej mierze od efektu, jaki ma być uzyskany. Produkt może różnić się od siebie poszczególnymi składnikami, stopniem lepkości, czy innymi elementami. Niezależnie od dodanych składników, cały proces produkcyjny wygląda praktycznie tak samo i składa się z czterech podstawowych etapów.
Przygotowanie fazy olejowej – na tym etapie wszystkie składniki będące w postaci proszków, czy płatków zostają wstępnie wymieszane na sucho. Kolejnym krokiem jest ich rozpuszczenie w oleju mineralnym lub w silikonowym. Różne kremy wymagają różnego podejścia, dlatego część masy już na tym etapie jest podgrzewana, co pozwala na stopienie niektórych składników.
Uwodnienie składników fazy wodnej – elementy takie jak zagęszczacze i stabilizatory podlegają rozpuszczaniu w wodzie w osobnym zbiorniku specjalnie przeznaczonym do tego procesu. Bardzo często proces ten zostaje przyśpieszony poprzez odpowiednie podgrzanie.
Tworzenie emulsji – półprodukty z dwóch poprzednich kroków zostają poddane procesowi połączenia – w ten sposób powstaje emulsja.
Rozprowadzenie składników aktywnych – jest to ostatni element procesu produkcyjnego kremów oraz emulsji. Elementy aktywne wchodzące w ich skład stanowią bardzo często bardzo niewielki procent całego preparatu, konieczne jest zatem odpowiednie jego rozprowadzenie.
Specjalistyczny proces – zaplecze technologiczne
Produkcja kremów oraz maści wymaga zastosowania odpowiedniej linii produkcyjnej. Warto zaznaczyć, że osiągniecie konkretnych właściwości wymaga zastosowania adekwatnych mieszanek składników, ale również specjalnego procesu produkcji. Bardzo często część składników możliwa jest do wymieszania dopiero po zastosowaniu odpowiedniej temperatury. Można więc powiedzieć, że jednym z tajników powstawania kremów i maści jest odpowiednie zaplecze technologiczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana