Artykuł sponsorowany

Tajniki produkcji kremów i maści

Tajniki produkcji kremów i maści

Nie wszystkie schorzenia da się leczyć wyłącznie za pomocą tabletek. Część z nich takich jak np. ukąszenia owadów, zakażenia grzybicze czy podrażnienia skóry wymagają podjęcia innych kroków. W tym celu najczęściej stosuje się kremy oraz maści – co pozwala na dużo dokładniejsze dostarczenie danemu miejscu niezbędnych składników aktywnych. Jednak w jaki sposób produkowane są kremy oraz maści? Czy sam proces jest trudny i bardzo zaawansowany technologicznie?

Produkcja kremów oraz maści – podstawowe informacje

Produkcja maści oraz kremów odbywa się w specjalnych zakładach, które są do tego procesu odpowiednio przygotowane. Produkty te mogą być emulsjami podzielonymi na dwie kategorie. Przyjmują one postać:

  • wody w oleju,

  • oleju w wodzie.

Specjalista z firmy WATS Piasecki i Wspólnicy Sp. J. zauważa:

W składzie maści i kremów znajdują się takie elementy jak wosk, czynniki zmiękczające, zagęszczacze czy emulgatory. Wszelkie elementy dodatkowe do emulsji oraz kremów dodawane są na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dodanie odpowiednich substancji podczas etapu produkcyjnego emulsji. W drugim przypadku dodaje się je już na etapie końcowym, po wystudzeniu masy.

Jak wygląda produkcja i od czego zależy?

Proces produkcji uzależniony jest w głównej mierze od efektu, jaki ma być uzyskany. Produkt może różnić się od siebie poszczególnymi składnikami, stopniem lepkości, czy innymi elementami. Niezależnie od dodanych składników, cały proces produkcyjny wygląda praktycznie tak samo i składa się z czterech podstawowych etapów.

  1. Przygotowanie fazy olejowej – na tym etapie wszystkie składniki będące w postaci proszków, czy płatków zostają wstępnie wymieszane na sucho. Kolejnym krokiem jest ich rozpuszczenie w oleju mineralnym lub w silikonowym. Różne kremy wymagają różnego podejścia, dlatego część masy już na tym etapie jest podgrzewana, co pozwala na stopienie niektórych składników.

  2. Uwodnienie składników fazy wodnej – elementy takie jak zagęszczacze i stabilizatory podlegają rozpuszczaniu w wodzie w osobnym zbiorniku specjalnie przeznaczonym do tego procesu. Bardzo często proces ten zostaje przyśpieszony poprzez odpowiednie podgrzanie.

  3. Tworzenie emulsji – półprodukty z dwóch poprzednich kroków zostają poddane procesowi połączenia – w ten sposób powstaje emulsja.

  4. Rozprowadzenie składników aktywnych – jest to ostatni element procesu produkcyjnego kremów oraz emulsji. Elementy aktywne wchodzące w ich skład stanowią bardzo często bardzo niewielki procent całego preparatu, konieczne jest zatem odpowiednie jego rozprowadzenie.

Specjalistyczny proces – zaplecze technologiczne

Produkcja kremów oraz maści wymaga zastosowania odpowiedniej linii produkcyjnej. Warto zaznaczyć, że osiągniecie konkretnych właściwości wymaga zastosowania adekwatnych mieszanek składników, ale również specjalnego procesu produkcji. Bardzo często część składników możliwa jest do wymieszania dopiero po zastosowaniu odpowiedniej temperatury. Można więc powiedzieć, że jednym z tajników powstawania kremów i maści jest odpowiednie zaplecze technologiczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.