Dobry Styl > Porady > Walory smakowe kuchni europejskiej

Walory smakowe kuchni europejskiej

Data: 31.01.2019 Kategoria: Porady

Każdy z krajów Europy ma swoje głęboko zakorzenione tradycje kulinarne. Wynikają one z dostępności w danych regionach poszczególnych produktów, sposobów ich przyrządzania przekazywanych z pokolenia na pokolenie, kultury, gustu i smaku danego kraju. Kuchnia europejska czerpie z tego, co najsmaczniejsze w każdej z poszczególnych kuchni, zatem każdy powinien w niej znaleźć dania odpowiadające swoim wymaganiom smakowym i odżywczym.

Kuchnia europejska przeżywa obecnie swój rozkwit i jest bardzo ceniona w wielu krajach na całym świecie, a jej niepowtarzalne przepisy są wykorzystywane przez wielu szefów kuchni w restauracjach na terenie całej Europy oraz innych krajów.
Dania kuchni europejskiej charakteryzują się bogactwem warzyw, sosów oraz doskonałych mięs, takich jak klasyczna wołowina, jagnięcina, czy modna ostatnio dziczyzna. Dostępność wspaniałych oryginalnych regionalnych produktów skutkuje tym, że w potrawach bardzo często pojawiają się też składniki, takie jak przepyszne sery czy świeże owoce morza. W wielu daniach podstawą są kasze, ryż oraz różne rodzaje makaronu. Podsumowując, jedzenie europejskie jest wyjątkowe ze względu na stosowane w nim lokalne składniki, jak i niepowtarzalny nigdzie indziej sposób ich przyrządzenia.

Nie dziwi zatem wcale, że wiele kuchnia ta cieszy się dużą popularnością wśród restauratorów. Znalezienie restauracji ją serwujących nie powinno stanowić większych problemów zarówno na terenie Europy, jak i konkretnie w Polsce. Różnorodność oraz walory potraw europejskich sprawiają, że każdy w takim Menu restauracji znajdzie coś dla siebie.
Postanowiliśmy odnaleźć jakąś polską restaurację z kuchnią europejską i spytać, jak to się stało, że zdecydowano się na serwowanie takich właśnie potraw. Dziś zajrzeliśmy do Filharmonii Smaku w Łodzi. Odpowiedź, jaką tu otrzymaliśmy, brzmiała:

Przyświecał nam jeden cel – stworzyć miejsce wykwintne, ale całkowicie przystępne dla szerokiego grona odbiorców. Kuchnia europejska dawała właśnie takie możliwości.

Karta dań jest krótka i konkretna. Potrawy przygotowywane są wyłącznie na bazie doskonałych, sezonowych produktów. Wszystkie serwowane dania należą do kręgu kuchni europejskiej. Pracujący tu szef kuchni dokłada starań, aby każdy, nawet najbardziej wymagający gość, znalazł tu coś dla siebie. W menu znajdziemy kaczkę, cielęcinę, ryby, a nawet dziczyznę, podawane z takimi ciekawymi dodatkami jak kasza jaglana, palony brokuł, topinambur czy risotto. Kwintesencja tego, co rozumiemy pod pojęciem dobrej kuchni europejskiej.