Artykuł sponsorowany

Zastosowanie sera w kostce

Zastosowanie sera w kostce
Sery są oferowane w różnych postaciach, a każda z nich ma inne zastosowania zarówno w kuchni domowej, jak i profesjonalnej: restauracyjnej czy hotelowej. Możemy wybierać spośród serów w plastrach, wiórkach, blokach czy kostkach. Tym ostatnim przyjrzymy się bliżej. Jakie możliwości kulinarne daje ser w kostce, jakie gatunki są dostępne w takiej formie i dlaczego warto mieć kostkę sera w lodówce?

Jakie rodzaje serów oferowane są w kostkach?

Najczęściej w postaci kostek oferowane są sery żółte, w tym także wędzone, takie jak: gouda, ementaler, tylżycki, edam czy cheddar. Goudę i goudę wędzoną w kostkach można kupić np. w sklepie internetowym „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej  z Rypina. W postaci kostek sprzedawane są także dość gęste, zbite, choć trudne do pokrojenia w plastry, albo do starcia sery o mazistej konsystencji, takie jak: sery sałatkowe typu feta czy białe sery twarogowe. Te pierwsze dla zachowania m.in. kształtu są pakowane w sztywniejsze kartonowe opakowania, a te drugie wyglądem zaledwie zbliżają się do regularnej kostki i wystarczy mocniej je ścisnąć, aby utraciły swoją formę. Poniżej przedstawimy kulinarne zastosowania serów w kostkach z wyłączeniem serów kanapkowych typu feta i serów twarogowych, ponieważ nie zachowują one swojego kształtu. Ich kuchenne przeznaczenia związane z postacią, w jakiej są oferowane, zdecydowanie różnią się od tego, jakie możliwości dają żółte sery w kostkach.

Dlaczego zawsze warto mieć w lodówce ser w kostce?

Postać kostki sprawia, że ser jest uniwersalny. Taka postać nie narzuca zastosowań – sami decydujemy o tym, co zrobimy z kawałkiem sera. Takiej swobody nie dają np. sery tarte, które są przeznaczone przede wszystkim do topienia np. na pizzy, ale mają mniejsze zastosowanie do kanapek. Ser w kostce można pokroić w plastry – staje się wówczas składnikiem kanapek albo tostów. Po pokrojeniu w drobną kostkę idealnie sprawdzi się w sałatce – będzie znacznie lepiej wyczuwalny niż drobne wiórki powstające podczas tarcia. Nie ma też przeszkód do tego, aby ser w kostce zetrzeć i posypać nim zapiekankę, tartę, spaghetti i inne dania makaronowe czy też dodać go np. do placków z cukinii. Małe kawałki szybciej się topią, sklejając składniki i poprawiając nie tylko smak, ale też konsystencję dania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.