Dobry Styl > Wystrój wnętrz > Zastosowanie sera w kostce

Zastosowanie sera w kostce

Data: 13.07.2018 Kategoria: Wystrój wnętrz

Sery są oferowane w różnych postaciach, a każda z nich ma inne zastosowania zarówno w kuchni domowej, jak i profesjonalnej: restauracyjnej czy hotelowej. Możemy wybierać spośród serów w plastrach, wiórkach, blokach czy kostkach. Tym ostatnim przyjrzymy się bliżej. Jakie możliwości kulinarne daje ser w kostce, jakie gatunki są dostępne w takiej formie i dlaczego warto mieć kostkę sera w lodówce?

Jakie rodzaje serów oferowane są w kostkach?

Najczęściej w postaci kostek oferowane są sery żółte, w tym także wędzone, takie jak: gouda, ementaler, tylżycki, edam czy cheddar. Goudę i goudę wędzoną w kostkach można kupić np. w sklepie internetowym „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej  z Rypina.

W postaci kostek sprzedawane są także dość gęste, zbite, choć trudne do pokrojenia w plastry, albo do starcia sery o mazistej konsystencji, takie jak: sery sałatkowe typu feta czy białe sery twarogowe. Te pierwsze dla zachowania m.in. kształtu są pakowane w sztywniejsze kartonowe opakowania, a te drugie wyglądem zaledwie zbliżają się do regularnej kostki i wystarczy mocniej je ścisnąć, aby utraciły swoją formę.

Poniżej przedstawimy kulinarne zastosowania serów w kostkach z wyłączeniem serów kanapkowych typu feta i serów twarogowych, ponieważ nie zachowują one swojego kształtu. Ich kuchenne przeznaczenia związane z postacią, w jakiej są oferowane, zdecydowanie różnią się od tego, jakie możliwości dają żółte sery w kostkach.

Dlaczego zawsze warto mieć w lodówce ser w kostce?

Postać kostki sprawia, że ser jest uniwersalny. Taka postać nie narzuca zastosowań – sami decydujemy o tym, co zrobimy z kawałkiem sera. Takiej swobody nie dają np. sery tarte, które są przeznaczone przede wszystkim do topienia np. na pizzy, ale mają mniejsze zastosowanie do kanapek.

Ser w kostce można pokroić w plastry – staje się wówczas składnikiem kanapek albo tostów. Po pokrojeniu w drobną kostkę idealnie sprawdzi się w sałatce – będzie znacznie lepiej wyczuwalny niż drobne wiórki powstające podczas tarcia. Nie ma też przeszkód do tego, aby ser w kostce zetrzeć i posypać nim zapiekankę, tartę, spaghetti i inne dania makaronowe czy też dodać go np. do placków z cukinii. Małe kawałki szybciej się topią, sklejając składniki i poprawiając nie tylko smak, ale też konsystencję dania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *