Zastosowanie sera w kostce
Jakie rodzaje serów oferowane są w kostkach?
Najczęściej w postaci kostek oferowane są sery żółte, w tym także wędzone, takie jak: gouda, ementaler, tylżycki, edam czy cheddar. Goudę i goudę wędzoną w kostkach można kupić np. w sklepie internetowym „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej z Rypina. W postaci kostek sprzedawane są także dość gęste, zbite, choć trudne do pokrojenia w plastry, albo do starcia sery o mazistej konsystencji, takie jak: sery sałatkowe typu feta czy białe sery twarogowe. Te pierwsze dla zachowania m.in. kształtu są pakowane w sztywniejsze kartonowe opakowania, a te drugie wyglądem zaledwie zbliżają się do regularnej kostki i wystarczy mocniej je ścisnąć, aby utraciły swoją formę. Poniżej przedstawimy kulinarne zastosowania serów w kostkach z wyłączeniem serów kanapkowych typu feta i serów twarogowych, ponieważ nie zachowują one swojego kształtu. Ich kuchenne przeznaczenia związane z postacią, w jakiej są oferowane, zdecydowanie różnią się od tego, jakie możliwości dają żółte sery w kostkach.Dlaczego zawsze warto mieć w lodówce ser w kostce?
Postać kostki sprawia, że ser jest uniwersalny. Taka postać nie narzuca zastosowań – sami decydujemy o tym, co zrobimy z kawałkiem sera. Takiej swobody nie dają np. sery tarte, które są przeznaczone przede wszystkim do topienia np. na pizzy, ale mają mniejsze zastosowanie do kanapek. Ser w kostce można pokroić w plastry – staje się wówczas składnikiem kanapek albo tostów. Po pokrojeniu w drobną kostkę idealnie sprawdzi się w sałatce – będzie znacznie lepiej wyczuwalny niż drobne wiórki powstające podczas tarcia. Nie ma też przeszkód do tego, aby ser w kostce zetrzeć i posypać nim zapiekankę, tartę, spaghetti i inne dania makaronowe czy też dodać go np. do placków z cukinii. Małe kawałki szybciej się topią, sklejając składniki i poprawiając nie tylko smak, ale też konsystencję dania.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana