Bieszczadzki folklor. Regionalne zwyczaje i tradycyjna kuchnia
Każdy, kto choć raz był w Bieszczadach, często ma ochotę powrócić w ten rejon Polski. Jest tak nie tylko z powodu pięknych, górskich krajobrazów, jakie oferuje Bieszczadzki Park Narodowy, lecz także z powodu bogatych i ciekawych tradycji tego regionu, jak również pysznych i oryginalnych potraw. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie atrakcje czekają na turystów w Bieszczadach, czytaj dalej ten artykuł.
Bogactwo zwyczajów i tradycji
Bieszczady to najbardziej wysunięty na południowy-wschód region Polski, w którym od wieków przeplatało się wiele kultur i tradycji. Na terenach tych żyli bowiem prawosławni Łemkowie, o czym świadczą liczne cerkwie, jakie możemy spotkać w Bieszczadach. Osoby zainteresowane historią i odmiennymi tradycjami mogą więc nie tylko zobaczyć niektóre z bieszczadzkich cerkwi, lecz także odwiedzić Centrum Kultury Ekumenicznej, gdzie znajdują się ich miniatury. Natomiast osoby zainteresowane bieszczadzkim folklorem powinny zapoznać się z wydarzeniami związanymi z tradycyjnym wypasem owiec. I tak np. w sezonie wiosennym odbywa się coroczny redyk, czyli inaczej mówiąc celebrowanie wypędzania owiec na hale. Z reguły ma ono miejsce w tzw. dzień Św. Wojciecha, czyli około 23 kwietnia. Dlatego rezerwując domki wypoczynkowe w Bieszczadach, warto wziąć pod uwagę właśnie ten okres w roku, aby stać się świadkiem tego niecodziennego wydarzenia.
Bieszczadzka kuchnia, czyli wielokulturowość na talerzu
Podobnie jak zwyczaje rejonu Bieszczad, tak i jego kuchnię kształtowały wpływy wielu kultur. Stąd też bierze się różnorodność potraw i smaków, niespotykanych w innych regionach Polski, o czym możemy się przekonać podczas wczasów nad Soliną. W restauracjach możemy więc zamówić tzw. knysze, czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi z różnego rodzaju nadzieniem, jak np. z kaszy gryczanej, twarogu i cebuli czy pieczarek. Wielbicieli kaszy gryczanej skusić mogą także hryczanki, czyli kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa. Do potraw kuchni bieszczadzkiej należą także fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty i ciasta naleśnikowego. Warto zwrócić uwagę na bardzo oryginalną potrawę, jaką jest kaszełynik łemkowski, czyli zupa z kapusty kiszonej z mięsem, chrzanem i śliwkami, jak również klusz łemkowski, czyli kluski z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana