Czy własny pawilon gastronomiczny może opłacać się bardziej niż wynajem lokalu?
Chcąc rozpocząć działalność gastronomiczną, musimy posiadać odpowiedni do tego celu lokal. Wielu restauratorów decyduje się skorzystać z wynajmu, jednakże rozwiązaniem wartym uwagi jest również posiadanie własnego pawilonu gastronomicznego. W tym artykule przyjrzymy się bliżej takim konstrukcjom, sprawdzając, czy ich zakup może się opłacać zarówno pod względem finansowym, jak i użytkowym.
Oszczędność pieniędzy
Wynajem jest opłacalny, jeśli korzystamy z niego w krótkim okresie czasu. Gdy jednak planujemy działalność długoterminową, zakup własnego lokalu może okazać się znacznie tańszy. Za wynajmowaną przestrzeń będziemy zmuszeni bowiem płacić cały czas, natomiast koszt kupna ponosimy jednorazowo. Co więcej, gdy z jakiegoś powodu zechcemy restaurację zamknąć, posiadany pawilon możemy odsprzedać, odzyskując zainwestowane pieniądze. Warto jednak kupować pawilony gastronomiczne jedynie od sprawdzonych sprzedawców, na przykład Ramal, by mieć pewność, że wybrana konstrukcja posłuży nam przez lata.
Dowolność budowy i rozbudowy
Nowoczesne pawilony pomyślane są w taki sposób, by możliwa była łatwa modyfikacja ich wielkości oraz wyglądu. Dzięki temu w momencie rozpoczęcia działalności możemy zdecydować się na mniejszy budynek, a następnie powiększać go wraz z rozwojem restauracji. Ponadto producent pawilonów gastronomicznych ma możliwość stworzenia przestrzeni zgodnej z dostarczonymi przez nas wytycznymi, końcowy efekt będzie więc dokładnie taki, jakiego oczekujemy. Nie osiągniemy tego, wynajmując lokal, gdyż właściciel nieruchomości z pewnością nie pozwoli na aż tak daleko idące modyfikacje budynku.
Czy postawienie pawilonu jest skomplikowane?
Wielu restauratorów decyduje się na wynajem, głównie z obawy przed trudnościami związanymi z procesem budowlanym. Pawilon gastronomiczny może jednak stanąć w wybranym miejscu niezwykle szybko, gdyż nie wymaga on pozwolenia na budowę. Jest to możliwe dzięki specyficznej konstrukcji, którą montuje się z wykorzystaniem stalowych profili. W niektórych przypadkach niezbędny będzie fundament, jednak nawet wówczas budowa nie powinna przysporzyć żadnych problemów. Dodatkowo z łatwością możemy konstrukcję rozebrać i przewieźć w inne miejsce, na wypadek, gdyby restauracja w pierwotnej lokalizacji nie przyniosła oczekiwanych rezultatów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana