Czym jest bradyrhizobium japonicum?
Bradyrhizobium japonicum to bakterie brodawkowe, dzięki którym soja potrafi zasymilować z powietrzem glebowym ilość azotu, jaka jest potrzebna, aby w pełni zaspokoić jej potrzeby związane z tym pierwiastkiem. Dzięki temu soja nie wymaga wstępnego nawożenia. Symbioza z tymi bakteriami sprawia również, że produkt jest świetnym przedplonem. Czym się wyróżniają bradyrhizobium japonicum?
Czym dokładnie są bradyrhizobium japonicum?
Bradyrhizobium japonicum w Polsce jako bakterie brodawkowe lub korzeniowe, występują w glebie. To bakterie azotowe, które żyją w symbiozie z roślinami motylkowymi – również z soją. Ich działanie to nic innego, jak wytwarzanie na korzeniach tych roślin specyficznych brodawek, od których zawdzięczają swoją nazwę. Są także zdolne do wiązania azotu, dzięki czemu mogą dostarczać go roślinom w ilościach od 40 do 55 kg/ha na rok. W efekcie tej symbiozy można liczyć np. na uzyskaniu plonów bogatych w azot. Bradyrhizobium japonicum nie występują jednak w sposób naturalny w polskich glebach, dlatego, aby uzyskać wysokie zbiory i plony, należy szczepić nasiona lub gleby bakteriami brodawkowymi.
Jak bakterie brodawkowe oddziałują na soję?
Przed wysiewem nasiona soi muszą być zaszczepione za pomocą szczepionki bakteryjnej. Odpowiednie brodawkowanie nasion soi pozwala uzyskać o 30% większe plony niż w przypadku np. nawożenia mineralnego. Wynika to przede wszystkim ze zgromadzonego przez bakterie azotu, którego wiązanie w brodawkach ma wpływ m.in. na zwiększenie plonów. Nawet 65% azotu roślina otrzymuje właśnie dzięki związaniu go w brodawkach korzeniowych. Poza tym zostaje częściowo zatrzymany w pożniwnych pozostałościach, dlatego zyskuje na tym także gleba – jest wzbogacona nawet o 70 – 100 kg N/ha. Tego typu praktyki oferuje m.in. popularyzacja uprawy soi na terenie Polski Polska Soja, która dba o jakość upraw.
Kiedy nawozić soję szybko przyswajalnymi nawozami azotowymi?
Właściwe pH gleby dla soi wynosi ok. 6 – 7 w ilościowej skali kwasowości i zasadowości. Gdy gleba jest zbyt kwaśna, wtedy należy wykonać nawożenie soi szybko przyswajalnymi nawozami azotowymi w początkowym okresie kwitnienia. Proces ten wykonuje się również w przypadku niewłaściwej struktury gleby czy panujących trudnych dla nasion soi warunków klimatycznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana