Artykuł sponsorowany

Dlaczego tak bardzo lubimy piwa regionalne?

Dlaczego tak bardzo lubimy piwa regionalne?

Duża ilość dostępnego towaru w sklepach sprawia, że konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Dotyczy to różnego rodzaju kategorii produktów, również piwa. W ostatnich latach możemy zaobserwować rosnącą popularność piw rzemieślniczych i regionalnych, które charakteryzuje niesamowity zapach, smak i brak konserwantów. Co warto wiedzieć o tego rodzaju piwach i dlaczego je tak lubimy?

Piwo regionalne czy piwo rzemieślnicze?

Zdarza się, że oba pojęcia stosowane są wymiennie. Mimo, że pojęcia piwa regionalnego i rzemieślniczego oznaczają coś innego, często piwo regionalne jest również piwem rzemieślniczym. Browar regionalny odnosi się zazwyczaj do pojedynczego zakładu warzącego dane piwa na podstawie regionalnej, niespotykanej nigdzie indzie receptury. Często też, mimo iż nie jest to reguła – w składzie piwa regionalnego znajdują się charakterystyczne składniki pochodzące z danej okolicy. Może nim być chociażby woda, pochodząca z lokalnego ujęcia.

Browar rzemieślniczy to też zazwyczaj niezbyt duży zakład. Piwa rzemieślnicze stały się nazwą dla piw produkowanych właśnie w małych, kameralnych browarach. Podobnie jak w przypadku piwa regionalnego, browar warzony jest na podstawie unikalnych receptur, a nie gotowych przepisów. Skład piwa rzemieślniczego jest naturalny, nie znajdziemy tam sztucznych dodatków i barwników. Czasami zaskoczyć nas mogą bardzo nietypowe i oryginalne dodatki, ale wciąż – w 100% naturalne. W browarach rzemieślniczych pracują piwowarzy, osobiście nadzorując każdy etap tworzenia piwa. Robią to z ogromną pasją i dbaniem o unikalność produktów.

Dlaczego lubimy pić piwa regionalne i rzemieślnicze?

Zarówno piwo regionalne, jak i rzemieślnicze (lub będące połączeniem obu tych pojęć) jest przeciwieństwem piw pochodzących z masowej produkcji. Za znane smaki, produkowane w hurtowych ilościach odpowiadają wielkie koncerny, w których nie ma miejsca na oryginalność i unikatowość. Są bardzo powtarzalne, a smak piwa – cały czas taki sam. Zaletą piw ogólnopolskich i masowych jest zazwyczaj ich niska cena.

Coraz więcej osób jednak decyduje się na piwa rzemieślnicze i regionalne, pragnąc poznać nowe smaki i dostarczyć sobie niecodziennych doznań smakowych i zapachowych. Nie znajdziemy w nich konserwantów i sztucznych dodatków. Piwo regionalne, takie jak chociażby Pilsvar to tradycyjna receptura, unikalna technologia warzenia i krystalicznie czysta woda z lokalnego źródła.

Piwa regionalne, nawet te pochodzące z jednego browaru, charakteryzuje też dużą różnorodność, dzięki czemu znajdą coś dla siebie zarówno fani lagerów, ale też piw smakowych, ciemnych czy pszenicznych. Są one niesamowicie świeże i czerpią z tradycji piwowarskich regionów, specjalizujących się w warzeniu dobrego piwa.  Ogromną zaletą piw regionalnych jest ich wysoka jakość i unikatowość. W piwach regionalnych i rzemieślniczych dopracowany jest każdy detal, chociażby etykiety.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.