Dlaczego tak bardzo lubimy piwa regionalne?
Duża ilość dostępnego towaru w sklepach sprawia, że konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Dotyczy to różnego rodzaju kategorii produktów, również piwa. W ostatnich latach możemy zaobserwować rosnącą popularność piw rzemieślniczych i regionalnych, które charakteryzuje niesamowity zapach, smak i brak konserwantów. Co warto wiedzieć o tego rodzaju piwach i dlaczego je tak lubimy?
Piwo regionalne czy piwo rzemieślnicze?
Zdarza się, że oba pojęcia stosowane są wymiennie. Mimo, że pojęcia piwa regionalnego i rzemieślniczego oznaczają coś innego, często piwo regionalne jest również piwem rzemieślniczym. Browar regionalny odnosi się zazwyczaj do pojedynczego zakładu warzącego dane piwa na podstawie regionalnej, niespotykanej nigdzie indzie receptury. Często też, mimo iż nie jest to reguła – w składzie piwa regionalnego znajdują się charakterystyczne składniki pochodzące z danej okolicy. Może nim być chociażby woda, pochodząca z lokalnego ujęcia.
Browar rzemieślniczy to też zazwyczaj niezbyt duży zakład. Piwa rzemieślnicze stały się nazwą dla piw produkowanych właśnie w małych, kameralnych browarach. Podobnie jak w przypadku piwa regionalnego, browar warzony jest na podstawie unikalnych receptur, a nie gotowych przepisów. Skład piwa rzemieślniczego jest naturalny, nie znajdziemy tam sztucznych dodatków i barwników. Czasami zaskoczyć nas mogą bardzo nietypowe i oryginalne dodatki, ale wciąż – w 100% naturalne. W browarach rzemieślniczych pracują piwowarzy, osobiście nadzorując każdy etap tworzenia piwa. Robią to z ogromną pasją i dbaniem o unikalność produktów.
Dlaczego lubimy pić piwa regionalne i rzemieślnicze?
Zarówno piwo regionalne, jak i rzemieślnicze (lub będące połączeniem obu tych pojęć) jest przeciwieństwem piw pochodzących z masowej produkcji. Za znane smaki, produkowane w hurtowych ilościach odpowiadają wielkie koncerny, w których nie ma miejsca na oryginalność i unikatowość. Są bardzo powtarzalne, a smak piwa – cały czas taki sam. Zaletą piw ogólnopolskich i masowych jest zazwyczaj ich niska cena.
Coraz więcej osób jednak decyduje się na piwa rzemieślnicze i regionalne, pragnąc poznać nowe smaki i dostarczyć sobie niecodziennych doznań smakowych i zapachowych. Nie znajdziemy w nich konserwantów i sztucznych dodatków. Piwo regionalne, takie jak chociażby Pilsvar to tradycyjna receptura, unikalna technologia warzenia i krystalicznie czysta woda z lokalnego źródła.
Piwa regionalne, nawet te pochodzące z jednego browaru, charakteryzuje też dużą różnorodność, dzięki czemu znajdą coś dla siebie zarówno fani lagerów, ale też piw smakowych, ciemnych czy pszenicznych. Są one niesamowicie świeże i czerpią z tradycji piwowarskich regionów, specjalizujących się w warzeniu dobrego piwa. Ogromną zaletą piw regionalnych jest ich wysoka jakość i unikatowość. W piwach regionalnych i rzemieślniczych dopracowany jest każdy detal, chociażby etykiety.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana