Artykuł sponsorowany

Eko-wyposażenie piekarni. W co warto zaopatrzyć swój zakład?

Eko-wyposażenie piekarni. W co warto zaopatrzyć swój zakład?

Zakłady piekarnicze wymagają do zasilania ogromnych pokładów energii elektrycznej. Na ich obszarze pracuje bardzo dużo urządzeń – od pieców piekarniczych, po wszystkie maszyny wpływające na przygotowanie produkcji, na przykład komory do zraszania ciasta. Czy można w jakiś sposób obniżyć to zapotrzebowanie? Poznaj kilka urządzeń, które pomogą Twojej piekarni stać się bardziej eko.

Ekologiczny odzysk ciepła

Czy wiesz, że sprawność spalin wydostających się z pieców piekarniczych sięga nawet 85%? Z pomocą maszyn do odzysku ciepła można zwrócić nawet kilkanaście procent energii uznanej za utraconą. Odzysk ciepła zmniejsza pobór energii w zakładzie produkcyjnym, a także umożliwia jej wtórne wykorzystanie. Jest to bardzo ważne w miejscach, w których maszyny pracują przez kilkanaście godzin dziennie, a często nawet przez całą dobę. Koszty energii z roku na rok wzrastają, a przecież wygenerowane przez maszyny ciepło można przechwycić i wykorzystać wtórnie do obsługi innego urządzenia lub zmniejszyć zapotrzebowanie firmy na ogrzewanie dodatkowym źródłem czy nawet podgrzania wody. Ekologiczne urządzenia do odzysku ciepła w piekarniach to między innymi kondensatory pary oraz kominowe wymienniki ciepła. Współpracują one z piecami piekarniczymi i podnoszą ich wydajność energetyczną. 

Kominowy wymiennik ciepła

Kominowy wymiennik ciepła pozwala odzyskać ciepło ze spalin. Montuje się je w kanale spalinowym różnych pieców piekarniczych: półkowych, obrotowych, a także przelotowych. Zbudowane są z jednego lub kilku wymienników, instalacji z pompą cyrkulacyjną oraz zbiornika na wodę. Może zostać ona wykorzystana natychmiast lub buforowana przez dłuższy czas. Wymienniki do odzysku ciepła umożliwiają ponowne przetworzenie nawet 15% energii doprowadzonej do zasilenia pieca. Ogromną zaletą takich urządzeń jest swobodne manewrowanie parametrami i dowolne wykorzystanie wody w zależności od przedsiębiorstwa. Może to być zarówno centralne ogrzewanie, jak i napędzanie pracy komory garowniczej. Wymienniki ciepła konfiguruje się na podstawie wielkości pieca. Doskonale sprawdza się zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach.

Kondensator pary

Kondensator wykorzystywany jest w piecach piekarniczych do odzyskiwania ciepła ze skraplania się pary wodnej. Montowany jest w kanale wylotu oparów. W trakcie wypieku pieczywa pojawia się ciepło potrzebne do odparowania wody. W momencie skraplania pary, kondensator ponownie wykorzystuje ciepło niezbędne w tym procesie. Urządzenie to umożliwia odzysk nawet 15 kW energii w ciągu godziny. Jest to ilość umożliwiająca ogrzanie ponad 300 litrów zimnej wody do temperatury wynoszącej nawet 50°C. Mały piec o powierzchni 5 m² umożliwia odparowanie 10-15 litrów wody. Niższa temperatura obiegu i czystsza para wodna mają wpływ na efektywniejszy odzysk. 

Komora do rozrostu ciasta z ekogaromatem

Komora garownicza to niezbędne urządzenie w każdej piekarni, które umożliwia rozrost ciasta przed wypiekiem. Najczęściej przypomina szafę chłodniczą lub stanowi pomieszczenie wykonane z nierdzewnych płyt warstwowych, do której kęsy ciasta wstawia się na stelażach lub wózkach piekarniczych. Komory odznaczają się wysoką izolację cieplną, co pozwala im utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz. Jak można się domyśleć, takie urządzenie pochłania bardzo dużo ciepła. Sercem komory jest garomat, czyli wytwornica pary. W standardowych rozwiązaniach temperatura i wilgotność jest regulowana i utrzymywana na zadanym poziomie przez ogrzewanie komory grzałkami elektrycznymi. Firma Eurotechnika – producent maszyn piekarniczych stworzyła innowacyjny ekogaromat, który uzyskał pierwsze miejsce na produkt roku podczas targów SweetTargi. Jak mówią jego twórcy:

Tradycyjne garomaty są bardzo drogie i energochłonne. Nasz ekologiczny produkt to nowoczesny system, który ogrzewa komorę garowniczą ciepłem z odzysku. Wilgotność natomiast regulowana i zwiększana jest przy pomocy zamontowanych w komorze dysz zraszających. Dzięki temu negatywny wpływ na środowisko i koszty eksploatacji garowni są ograniczone do absolutnego minimum.

Realne korzyści z odzysku ciepła w piekarniach

Odzysk ciepła kojarzony był do tej pory głównie z odnawialnymi źródłami energii i klimatyzacją. Jednak powoli wkracza on również na rynek urządzeń gastronomicznych. Stosowanie ekologicznych rozwiązań pozwalających na odzysk ciepła przynosi realne korzyści w zakładach piekarniczych. Dlaczego? Przede wszystkim wymienniki kominowe czy kondensatory pary przyczyniają się do niższych kosztów energii elektrycznej w firmie. Ponowne przetworzenie ciepła pozwala napędzać inne procesy, na przykład podgrzanie wody. Ekologiczne urządzenia zmniejszają emisję spalin do środowiska i nie wykazują negatywnego wpływu na otaczającą przyrodę. W dzisiejszych czasach jest to niezwykle ważne, ponieważ proekologiczne firmy znacznie zyskują w oczach klientów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.