Eko-wyposażenie piekarni. W co warto zaopatrzyć swój zakład?
Zakłady piekarnicze wymagają do zasilania ogromnych pokładów energii elektrycznej. Na ich obszarze pracuje bardzo dużo urządzeń – od pieców piekarniczych, po wszystkie maszyny wpływające na przygotowanie produkcji, na przykład komory do zraszania ciasta. Czy można w jakiś sposób obniżyć to zapotrzebowanie? Poznaj kilka urządzeń, które pomogą Twojej piekarni stać się bardziej eko.
Ekologiczny odzysk ciepła
Czy wiesz, że sprawność spalin wydostających się z pieców piekarniczych sięga nawet 85%? Z pomocą maszyn do odzysku ciepła można zwrócić nawet kilkanaście procent energii uznanej za utraconą. Odzysk ciepła zmniejsza pobór energii w zakładzie produkcyjnym, a także umożliwia jej wtórne wykorzystanie. Jest to bardzo ważne w miejscach, w których maszyny pracują przez kilkanaście godzin dziennie, a często nawet przez całą dobę. Koszty energii z roku na rok wzrastają, a przecież wygenerowane przez maszyny ciepło można przechwycić i wykorzystać wtórnie do obsługi innego urządzenia lub zmniejszyć zapotrzebowanie firmy na ogrzewanie dodatkowym źródłem czy nawet podgrzania wody. Ekologiczne urządzenia do odzysku ciepła w piekarniach to między innymi kondensatory pary oraz kominowe wymienniki ciepła. Współpracują one z piecami piekarniczymi i podnoszą ich wydajność energetyczną.
Kominowy wymiennik ciepła
Kominowy wymiennik ciepła pozwala odzyskać ciepło ze spalin. Montuje się je w kanale spalinowym różnych pieców piekarniczych: półkowych, obrotowych, a także przelotowych. Zbudowane są z jednego lub kilku wymienników, instalacji z pompą cyrkulacyjną oraz zbiornika na wodę. Może zostać ona wykorzystana natychmiast lub buforowana przez dłuższy czas. Wymienniki do odzysku ciepła umożliwiają ponowne przetworzenie nawet 15% energii doprowadzonej do zasilenia pieca. Ogromną zaletą takich urządzeń jest swobodne manewrowanie parametrami i dowolne wykorzystanie wody w zależności od przedsiębiorstwa. Może to być zarówno centralne ogrzewanie, jak i napędzanie pracy komory garowniczej. Wymienniki ciepła konfiguruje się na podstawie wielkości pieca. Doskonale sprawdza się zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach.
Kondensator pary
Kondensator wykorzystywany jest w piecach piekarniczych do odzyskiwania ciepła ze skraplania się pary wodnej. Montowany jest w kanale wylotu oparów. W trakcie wypieku pieczywa pojawia się ciepło potrzebne do odparowania wody. W momencie skraplania pary, kondensator ponownie wykorzystuje ciepło niezbędne w tym procesie. Urządzenie to umożliwia odzysk nawet 15 kW energii w ciągu godziny. Jest to ilość umożliwiająca ogrzanie ponad 300 litrów zimnej wody do temperatury wynoszącej nawet 50°C. Mały piec o powierzchni 5 m² umożliwia odparowanie 10-15 litrów wody. Niższa temperatura obiegu i czystsza para wodna mają wpływ na efektywniejszy odzysk.
Komora do rozrostu ciasta z ekogaromatem
Komora garownicza to niezbędne urządzenie w każdej piekarni, które umożliwia rozrost ciasta przed wypiekiem. Najczęściej przypomina szafę chłodniczą lub stanowi pomieszczenie wykonane z nierdzewnych płyt warstwowych, do której kęsy ciasta wstawia się na stelażach lub wózkach piekarniczych. Komory odznaczają się wysoką izolację cieplną, co pozwala im utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz. Jak można się domyśleć, takie urządzenie pochłania bardzo dużo ciepła. Sercem komory jest garomat, czyli wytwornica pary. W standardowych rozwiązaniach temperatura i wilgotność jest regulowana i utrzymywana na zadanym poziomie przez ogrzewanie komory grzałkami elektrycznymi. Firma Eurotechnika – producent maszyn piekarniczych stworzyła innowacyjny ekogaromat, który uzyskał pierwsze miejsce na produkt roku podczas targów SweetTargi. Jak mówią jego twórcy:
Tradycyjne garomaty są bardzo drogie i energochłonne. Nasz ekologiczny produkt to nowoczesny system, który ogrzewa komorę garowniczą ciepłem z odzysku. Wilgotność natomiast regulowana i zwiększana jest przy pomocy zamontowanych w komorze dysz zraszających. Dzięki temu negatywny wpływ na środowisko i koszty eksploatacji garowni są ograniczone do absolutnego minimum.
Realne korzyści z odzysku ciepła w piekarniach
Odzysk ciepła kojarzony był do tej pory głównie z odnawialnymi źródłami energii i klimatyzacją. Jednak powoli wkracza on również na rynek urządzeń gastronomicznych. Stosowanie ekologicznych rozwiązań pozwalających na odzysk ciepła przynosi realne korzyści w zakładach piekarniczych. Dlaczego? Przede wszystkim wymienniki kominowe czy kondensatory pary przyczyniają się do niższych kosztów energii elektrycznej w firmie. Ponowne przetworzenie ciepła pozwala napędzać inne procesy, na przykład podgrzanie wody. Ekologiczne urządzenia zmniejszają emisję spalin do środowiska i nie wykazują negatywnego wpływu na otaczającą przyrodę. W dzisiejszych czasach jest to niezwykle ważne, ponieważ proekologiczne firmy znacznie zyskują w oczach klientów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana