Artykuł sponsorowany

Fakty i mity na temat kawy

Fakty i mity na temat kawy

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie – do regularnego jej spożywania przyznaje się aż 80% z nas! Ze względu na jej wyjątkowe pobudzające właściwości przez lata narosło wokół niej wiele mitów. Czy kawę mogą spożywać osoby chorujące na nadciśnienie? Czy kawa jest niezdrowa? A może pomaga w profilaktyce chorób? Przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy mity dotyczące kawy.

Kawa jest zdrowa

Choć wiele osób twierdzi, że picie kawy nie wychodzi im na zdrowie, fakty temu przeczą. Oczywiście spożywanie w nadmiarze jakiejkolwiek substancji może być szkodliwe – i tyczy się to nawet wody! Jednak kawę bardzo trudno jest przedawkować. O ile nie spożywamy dodatkowo napojów energetycznych i nie pijemy w nadmiarze herbaty z pewnością nic nam nie będzie. Optymalna dzienna dawka kawy to 4 filiżanki, dlatego kawę możemy pić na zdrowie.

Zwłaszcza, że badania potwierdzają wpływ kawy na przeciwdziałanie nowotworom, zwłaszcza jelita grubego. Osoby spożywające regularnie kawę są w mniejszym stopniu narażone na pojawienie się raka układu pokarmowego – dodaje specjalista od kawy z firmy Julius Meinl, która nieprzerwanie od 1862 roku oferuje kawy i herbaty premium najwyższej jakości – Wskazuje się również, że jej spożywanie może mieć wpływ na chorobę Parkinsona i Alzheimera – oczywiście pozytywny. Pobudzające działanie kawy spowalnia rozwój choroby oraz może jej zapobiegać. Regularne picie kawy może również pomóc z profilaktyce cukrzycy typu 2, a także choroby wieńcowej i nadciśnienia. Choć jej właściwości wciąż są badane naukowcy wskazują, że regularne spożywanie kawy z pewnością nam nie zaszkodzi.

Kawa nie odwadnia i nie wypłukuje magnezu z organizmu

Nie da się ukryć, że po kawie częściej odwiedzamy toaletę. Nie znaczy to jednak, że kawa odwadnia – w końcu przygotowuje się ją z wodą. Badania naukowe wskazują, że działanie moczopędne nie jest jednoznaczne z odwadnianiem organizmu. Podobnie jest z wypłukiwaniem magnezu. Kawa wręcz dostarcza nam magnez! W jednej filiżance kawy może znajdować się aż 7 gramów tego cennego pierwiastka. Tymczasem podczas wydalania usuwamy z organizmu znacznie mniej magnezu i innych pierwiastków, dlatego ostatecznie wychodzimy na plus.

Kawa nie powoduje osteoporozy ani wrzodów

Przy okazji wypłukiwania magnezu warto również rozprawić się z innym mitem, mówiącym o tym, że kawa przyczynia się do rozwoju osteoporozy. Tu dane nie są tak jednoznaczne i wskazują na to, że ponad 3 filiżanki kawy dziennie mogą przyczyniać się do rozwoju choroby. Jednak mniej nie powinno nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli do kawy dodamy mleko.

Kawa nie powoduje również wrzodów. Odpowiedzialna za ich powstawanie jest bakteria Helicobacter pylori. Picie napoju nie ma żadnego wpływu na ich pojawienie się w żołądku lub innych częściach układu pokarmowego.

Kawa posiada działanie pobudzające

Jest jednak jedno „ale”. Kawa działa pobudzająco, jednak na krótką metę. Po wypiciu napoju dochodzi do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym pobudzenia. Jednak kofeina zaczyna działać dopiero po 20 minutach, a efekt utrzymuje się do około dwóch godzin. Choć z drugiej strony kawa poprawia zdolność koncentracji, wpływa na lepsze zapamiętywanie, a także szybkość reakcji. Zmniejsza również senność oraz zmęczenie. Dobrze jest więc wypić kawę przed rozpoczęciem nauki lub podróżą samochodową.

Kawę mogą pić osoby chorujące na nadciśnienie

Owszem, kofeina podnosi ciśnienie krwi. Warto jednak dodać, że jedynie nieznacznie, a także tymczasowo. Do tego u osób, które kawę piją sporadycznie. W przypadku regularnego picia kawy nie ma ona wpływu na ciśnienie tętnicze. Dlatego osoby chorujące na nadciśnienie nie muszą rezygnować z filiżanki ulubionego napoju. Oczywiście pamiętając o umiarze, ponieważ jak już wspomnieliśmy nie szkodzi substancja, ale jej dawka. Dobrze jest więc regularnie kontrolować ciśnienie krwi, a w razie pojawienia się nagłych skoków skonsultować się z lekarzem.

Kawa nie ma również wpływu na pracę serca, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z problemami kardiologicznymi.

Kawa działa przeciwbólowo

Kofeina często występuje w lekach w połączeniu z paracetamolem. Nic dziwnego, ponieważ działa przeciwbólowo i może być sposobem na zwalczanie migreny. Oczywiście, jeśli cierpimy na tę dolegliwość dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Co więcej, kawa wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu uruchamia procesy immunologiczne organizmu, który lepiej radzi sobie wówczas z chorobą. Dlatego kawę można z powodzeniem pić również w czasie przeziębienia.

Kawa doskonale działa także od zewnątrz

Okazuje się, że kawa działa dobroczynnie na nasz organizm nie tylko od wewnątrz. Znajduje zastosowanie również w kosmetyce, jako składnik preparatów antycellulitowych, odmładzających oraz pobudzających wzrost cebulek włosów. Fusy z zaparzonej kawy możemy wykorzystać jako peeling – wystarczy dodać odrobinę ulubionego oleju lub żelu pod prysznic, wmasować w skórę, a następnie spłukać. Ekstrakty z kawy znajdziemy w kremach pod oczy, balsamach wyszczuplających lub wcierkach do włosów. Co prawda niewiele źródeł naukowych potwierdza metabolizm tłuszczów w przypadku stosowania kofeiny na skórę, jednak z drugiej strony istnieją dowody na jej wchłanianie właśnie przez skórę. Najlepiej więc przekonać się na... własnej skórze.

Kawa rozpuszczalna to też kawa!

Oczywiście proces liofilizacji pozbawia kawę bogatego aromatu. Dzieje się tak pod wpływem wysokiej temperatury, która parzy i wysusza ziarna kawy pozostawiając jedynie ekstrakt. Jednak „kawa rozpuszczalna” to taka sama kawa jak w ziarnach lub mielona – tylko w innej formie. Nie ma tam żadnych innych dodatków. Jej smak i aromat wynikają właśnie z procesów suszenia, a nie z gorszej jakości. Warto jednak wspomnieć, że szkodliwe substancje mogą posiadać produkty 2w1 lub 3w1, które są jedynie napojem kawowym. Znajdziemy tam m.in. cukier, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, stabilizatory, aromaty oraz utwardzone tłuszcze roślinne. W kawie rozpuszczalnej takich substancji nie ma, dlatego można ją pić bez obaw.

Pić czy nie pić? Oto jest pytanie

Czy kawa jest całkowicie zdrowa i może pić ją każdy? Tak! Na filiżankę aromatycznej kawy mogą skusić się nawet kobiety w ciąży, choć ze względu na działanie pobudzające nie zaleca się podawania kawy dzieciom. Również osoby borykające się z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny zwrócić uwagę na to, jaką kawę piją. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w ich przypadku jest kawa filtrowana, ponieważ związki diterpenowe powstające w wyniku zalania kawy wrzątkiem mogą wpływać na profil lipidowy.

Nie ma żadnych istotnych przeciwwskazań – jednym jest nasze samopoczucie. Jeśli po kawie czujemy się po prostu źle nie musimy jej spożywać. Pobudzające działanie mają również herbaty, na przykład czarna, zielona lub yerba. Dlatego kawę możemy pić w rozsądnych ilościach na zdrowie. Najlepiej nie więcej niż 4 filiżanki dziennie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.