Jak wybrać dobry regał piekarniczy?
Kompatybilność z wyposażeniem sklepu
Innym ważnym faktorem jest dopasowanie regału piekarniczego do pozostałych elementów wyposażenia. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku sklepów obsługujących nieco bardziej wymagających klientów (np. delikatesy), ale jako że ogólnie estetyka wnętrza lokalu wpływa na jego rentowność, aspekt ten warto rozważyć w praktycznie każdym przypadku. Do wyboru mamy zasadniczo regały z płyty laminowanej, drewniane i metalowe (ze stali). Metalową konstrukcję można też umieścić w drewnianej zabudowie. Który wariant będzie dla nas najlepszy? Z pewnością dobrze jest odpowiedzieć sobie zawczasu na to pytanie.Oświetlenie
W skutecznej sprzedażowo ekspozycji pieczywa ogromne znaczenie ma też zastosowanie odpowiedniego oświetlenia. Zainstalowane w dobrym regale piekarniczym rozwiązania z tego zakresu powinny więc nie tylko równomiernie oświetlać wyłożone na półkach, w koszach czy szufladach produkty, ale też zapewniać światło o natężeniu i barwie, które będą jak najbardziej korzystne dla wyglądu pieczywa. Warto też pokusić się o model zaopatrzony w lustra.Świeżość, higiena i wygoda
Nie wolno zapominać, że regał służy nie tylko prezentacji wyrobów, ale też ich ochronie. Stąd konieczność wyposażenia go w ochronne pokrywy tudzież przesuwne drzwiczki z plexi, które zabezpieczą pieczywo z jednej strony przed zbyt szybkim wysychaniem, a z drugiej – chociażby przed pyłem, kurzem i owadami. Tego typu ochrona stanowi zresztą jeden z wymogów sanitarnych. Aby spełnić pozostałe, dobrze jest zaopatrzyć się w regał łatwy do utrzymania w czystości. Oprócz odpowiednio dobranych i wykończonych materiałów wykonania umożliwią to na przykład rozwiązania w postaci systemów rusztów i szuflad na okruchy. Regał piekarniczy powinien być też równie łatwy w obsłudze – zarówno ze strony pracowników sklepu (funkcjonalność), jak i klientów (łatwy dostęp do produktów, wygoda korzystania).Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana