Artykuł sponsorowany

Jak wykluczyć gluten z diety?

Jak wykluczyć gluten z diety?

Jeszcze nie tak dawno eliminowanie glutenu z diety było konieczne tylko w przypadku osób zmagających się z celiakią. Obecnie jego nietolerancja dotyka coraz szerszego grona ludzi, głównie cierpiących na alergie pokarmowe. Warto wiedzieć, że nietolerancja glutenu jest jednym z najczęściej występujących uczuleń. Na czym polega dieta bezglutenowa i jakie produkty należy spożywać? Najważniejsze informacje przedstawiamy poniżej.

Dieta bezglutenowa – najważniejsze informacje

Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, który całkowicie eliminuje spożywanie glutenu znajdującego się w produktach naturalnych oraz przetworzonych. Z tego też względu, bywa postrzegana jako jedna z najtrudniejszych modeli żywienia – organizm ludzki potrzebuje czasu, by ją zaakceptować.

- Planując posiłki bezglutenowe należy zwiększyć swoją czujność. Dość często w przedstawionym składzie nie widać glutenu na pierwszy rzut oka,  jednak może on znajdować się w mące kukurydzianej czy ryżowej, konserwach rybnych, serach pleśniowych, jogurtach, smietanach i innych produktach przemysłowych – wyjaśnia ekspert Magdalena Dorko-Wojciechowska z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Można go również spotkać w różnego typu tłuszczach, ale też suszonych owocach, produktach wegetariańskich, gumach do żucia, batonach, kiełbasach i gotowych wędlinach.

W przypadku diety bezglutenowej ważne jest zwrócenie uwagi nie tylko na jakość, ale też liczbę spożywanych posiłków. Powinny mieć one dobry skład i być spożywane regularnie, w 3-4 godzinnych odstępach.

Jak rozpocząć dietę bezglutenową?

Należy pamiętać, że diety bezglutenowej nie należy rozpoczynać samodzielnie – warto wcześniej skonsultować się ze specjalistą, który na podstawie przeprowadzonych badań zaproponuje właściwe rozwiązania. Szacuje się, że celiakia i nietolerancja glutenu spotykają aż 6 na 100 osób. Niestety, niewielka część osób ma je właściwie zdiagnozowane – często objawy są ubogie, co uniemożliwia stwierdzenie występowania problemu.

Spożywane posiłki należy przygotowywać na bazie warzyw, owoców, bezglutenowych kasz, mięsa, ryb i jajek. Najlepszym rozwiązaniem jest dostarczanie organizmowi samodzielnie przygotowanych potraw, gdyż żywność wysoko przetworzona jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Oczywiście sięganie po nią w wyjątkowych sytuacjach jest dozwolone – w razie konieczności należy postawić na produkty z symbolem przekreślonego kłosa, który potwierdza, że jest on wolny od glutenu. Co więcej, skład należy sprawdzać nie tylko w przypadku produktów zbożowych, ale też wielu innych, również przypraw.

Wbrew panującemu przekonaniu – dieta bezglutenowa jest  smaczna i różnorodna. Indywidualne plany zdrowienia pozwalają właściwie zaplanować posiłki, dbając jednocześnie o dostarczenie właściwych składników odżywczych do organizmu. Co więcej, wprowadzenie tego sposobu żywienia często sprawia, że zaczynają z niego również inni domownicy. To eliminuje problem poczucia „wykluczenia”. Warto jednak pamiętać, by w przypadku stosowania ścisłej diety bezglutenowej nie robić odstępstw, gdyż nawet najmniejsze ilości tego składnika mogą zaszkodzić osłabionemu organizmowi.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.