Jak wykluczyć gluten z diety?
Jeszcze nie tak dawno eliminowanie glutenu z diety było konieczne tylko w przypadku osób zmagających się z celiakią. Obecnie jego nietolerancja dotyka coraz szerszego grona ludzi, głównie cierpiących na alergie pokarmowe. Warto wiedzieć, że nietolerancja glutenu jest jednym z najczęściej występujących uczuleń. Na czym polega dieta bezglutenowa i jakie produkty należy spożywać? Najważniejsze informacje przedstawiamy poniżej.
Dieta bezglutenowa – najważniejsze informacje
Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, który całkowicie eliminuje spożywanie glutenu znajdującego się w produktach naturalnych oraz przetworzonych. Z tego też względu, bywa postrzegana jako jedna z najtrudniejszych modeli żywienia – organizm ludzki potrzebuje czasu, by ją zaakceptować.
- Planując posiłki bezglutenowe należy zwiększyć swoją czujność. Dość często w przedstawionym składzie nie widać glutenu na pierwszy rzut oka, jednak może on znajdować się w mące kukurydzianej czy ryżowej, konserwach rybnych, serach pleśniowych, jogurtach, smietanach i innych produktach przemysłowych – wyjaśnia ekspert Magdalena Dorko-Wojciechowska z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej. Można go również spotkać w różnego typu tłuszczach, ale też suszonych owocach, produktach wegetariańskich, gumach do żucia, batonach, kiełbasach i gotowych wędlinach.
W przypadku diety bezglutenowej ważne jest zwrócenie uwagi nie tylko na jakość, ale też liczbę spożywanych posiłków. Powinny mieć one dobry skład i być spożywane regularnie, w 3-4 godzinnych odstępach.
Jak rozpocząć dietę bezglutenową?
Należy pamiętać, że diety bezglutenowej nie należy rozpoczynać samodzielnie – warto wcześniej skonsultować się ze specjalistą, który na podstawie przeprowadzonych badań zaproponuje właściwe rozwiązania. Szacuje się, że celiakia i nietolerancja glutenu spotykają aż 6 na 100 osób. Niestety, niewielka część osób ma je właściwie zdiagnozowane – często objawy są ubogie, co uniemożliwia stwierdzenie występowania problemu.
Spożywane posiłki należy przygotowywać na bazie warzyw, owoców, bezglutenowych kasz, mięsa, ryb i jajek. Najlepszym rozwiązaniem jest dostarczanie organizmowi samodzielnie przygotowanych potraw, gdyż żywność wysoko przetworzona jest uboga w niezbędne składniki odżywcze. Oczywiście sięganie po nią w wyjątkowych sytuacjach jest dozwolone – w razie konieczności należy postawić na produkty z symbolem przekreślonego kłosa, który potwierdza, że jest on wolny od glutenu. Co więcej, skład należy sprawdzać nie tylko w przypadku produktów zbożowych, ale też wielu innych, również przypraw.
Wbrew panującemu przekonaniu – dieta bezglutenowa jest smaczna i różnorodna. Indywidualne plany zdrowienia pozwalają właściwie zaplanować posiłki, dbając jednocześnie o dostarczenie właściwych składników odżywczych do organizmu. Co więcej, wprowadzenie tego sposobu żywienia często sprawia, że zaczynają z niego również inni domownicy. To eliminuje problem poczucia „wykluczenia”. Warto jednak pamiętać, by w przypadku stosowania ścisłej diety bezglutenowej nie robić odstępstw, gdyż nawet najmniejsze ilości tego składnika mogą zaszkodzić osłabionemu organizmowi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana