O czym pamiętać organizując bankiet firmowy?

Czym różni się bankiet od zwykłej imprezy firmowej? Przede wszystkim bankiet jest wydarzeniem nieco bardziej formalnym. Chociaż bywa urozmaicany muzyką i tańcami, punktem centralnym są stoły zastawione elegancko podanymi potrawami i wykwintnymi trunkami. Gości zazwyczaj obowiązują stroje wieczorowe, a całe wydarzenie ma rangę wyższą, niż zwykła impreza integracyjna.
Bankiety organizowane są najczęściej dla uczczenia ważnego wydarzenia w przedsiębiorstwie, często stanowią kulminację większych szkoleń i konferencji biznesowych. Zaproszenie na bankiet może być nagrodą dla pracowników za sukces konkretnego projektu lub sposobem na zacieśnienie relacji z kontrahentami.
Kolacja biznesowa czy bankiet?
Kolacje biznesowe i bankiety łączy formalny charakter spotkań. W podjęciu decyzji, czy w danej sytuacji zorganizować bankiet, czy tylko kolację, pomoże ustalenie liczby przewidywanych gości i okoliczności towarzyszące. W sytuacji, gdy planujesz spotkanie biznesowe dla niewielkiej ilości osób, zaproponuj im kolację. Jeśli jednak chcesz zaprosić większe grono osób lub spotkanie ma być zwieńczeniem konferencji, której uczestnicy spędzą noc z daleka od domu, warto zdecydować się na organizację wystawnego bankietu.
Organizacja firmowego bankietu
Kluczową kwestią podczas organizacji bankietu jest wstępne oszacowanie ilości zaproszonych osób i znalezienie odpowiedniego miejsca na wydarzenie. Planując konferencję zwieńczoną bankietem, szukaj więc hoteli i ośrodków, które są w stanie sprostać wszystkim twoim oczekiwaniom. Istotna jest nie tylko wielkość dostępnych sal, ale też oferta gastronomiczna oraz możliwość zakwaterowania gości.
Za przykład dobrego miejsca na organizację bankietu w Beskidach niech posłuży nam Zajazd Na Kępie w malowniczym Ustroniu. Na obiekt składają się trzy budynki, z czego jeden w całości przeznaczony jest właśnie na formalne i mniej formalne imprezy okolicznościowe. Przestronna restauracja jest w stanie pomieścić jednorazowo nawet 70 gości, zaś mniejsza sala to idealna przestrzeń na mniejsze imprezy do 35 osób. W osobnych budynkach znajdują się apartamenty, dzięki czemu zmęczeni goście mogą oddalić się w dowolnym momencie i spać spokojnie, bez wsłuchiwania się w odgłosy trwającego bankietu.
Bardzo ważnym aspektem przygotowania bankietu jest zapewnienie gościom smacznych posiłków. Również na tym polu Zajazd Na Kępie nie ma sobie równych. W restauracji zatrudnieni są doskonali kucharze, a pensjonat zapewnia również obsługę gości w trakcie wydarzenia. Wśród zalet posiłków serwowanych przez szefa kuchni musimy wymienić nie tylko świetny smak potraw przygotowywanych ze świeżych, regionalnych produktów, ale też bardzo atrakcyjne ceny za tzw. talerzyk.
A może dysponujesz własną przestrzenią do organizacji firmowego bankietu? Jeśli w siedzibie twojej firmy jesteś w stanie wygospodarować przyjemną przestrzeń do zabawy, musisz pamiętać o zamówieniu cateringu. W takiej sytuacji pamiętaj o wyborze firmy, która nie tylko dostarczy na miejsce zamówione potrawy, ale będzie też w stanie zapewnić profesjonalną obsługę całego wydarzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Kancelaria Notarialna Łukasz Górski Monika Jaworowska-Górska Notariusze s.c.
Notariusze woj. mazowieckie01-452 Warszawa, Księcia Janusza 23 lok. 4
-
Michał Bukowski Adwokat Kancelaria adwokacka
Adwokaci woj. świętokrzyskie25-516 Kielce, al. IX Wieków Kielc 6 lok. 34
-
Kancelaria Radcy Prawnego Aliny Sarackiej
Radcy prawni woj. mazowieckie08-110 Siedlce, Asłanowicza 17 lok. 1