Organizacja bankietu w hotelu. Kiedy warto?
Dlaczego bankiet w hotelu?
Hotele specjalizują się dziś w organizowaniu różnego typu imprez. Mają własne zaplecze gastronomiczne, odpowiednią przestrzeń oraz oferują usługi dodatkowe: wsparcie menadżera, możliwość wynajęcia dodatkowych usługodawców itd. Decydując się na hotel, oszczędzasz swoim pracownikom kłopotów związanych z samodzielnym organizowaniem dojazdu i noclegu. Po zakończonej imprezie goście mogą udać się do swoich pokoi, a rano będzie na nich czekać smakowite śniadanie w formie wystawnego szwedzkiego stołu.Czym się kierować przy wyborze sali?
Najważniejszy jest komfort gości. Nie idź na kompromis w tej kwestii. Małe sale bankietowe dają co prawda wrażenie kameralności, ale jednocześnie sprawiają, że szybko robi się duszno i mało przyjemnie. Jak podkreśla ekspert z hotelu Haston City we Wrocławiu, trzeba zawsze dostosować wielkość sali bankietowej do ilości zaproszonych osób. Równie ważny jest wystrój. Tutaj należy kierować się zasadą: im bardziej wystawny bankiet, tym bardziej ekskluzywna przestrzeń. Niektóre hotele oferują wiele zróżnicowanych wnętrz biznesowo-gastronomicznych, urządzonych w odmiennych stylach. Dobrze jest wybrać taki hotel, który jest elastyczny nawet w kwestii aranżacji sali bankietowej.Smakowite doznania kulinarne
Czym byłoby udane przyjęcie bez znakomitego jedzenia? Mówi się, że to właśnie odpowiednio skomponowane menu najbardziej zapada gościom w pamięci. I chyba coś w tym jest. Warto zdecydować się na obiekt specjalizujący się w serwowaniu smakowitych potraw. Dobrze jest skłonić się ku miejscom, które dysponują własną hotelową restauracją. Można przy okazji dopytać, czy możliwe jest zaaranżowanie przestrzeni według własnych preferencji. Mowa tutaj o ustawieniu stołów i innych elementów wyposażenia. W godnych polecania hotelach funkcjonują również cukiernie wytwarzające słodkości na miejscu. Jeśli obiekt oferuje taką usługę, to znika problem zamawiania tortu i ciasta u zewnętrznych usługodawców. Dobrze jest również wcześniej przedyskutować i ustalić kwestie związane z serwowaniem alkoholu – czy i w jakiej formie goście mają degustować wysokoprocentowe trunki. Uniwersalną opcją będą przekąski, które można jeść na stojąco. Jeśli jednak bankiet trwa wiele godzin, należałoby zapewnić swoim gościom także ciepłe posiłki. W tej kwestii na pewno można jednak zaufać organizatorom.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana