Produkcja, właściwości i zastosowanie konglomeratu (aglomarmuru)
Konglomerat - alternatywa dla kamienia naturalnego
Konglomeraty marmurowe produkowane są z marmuru, wapieni i dolomitów. Inaczej jest z konglomeratami granitowymi, które powstają na bazie kamieni twardych. Główny składnik konglomeratów, a więc kamień, determinuje parametry techniczne danego materiału. Aglomarmur produkowany jest w postaci kilkucentymetrowych płyt lub w tzw. blokach, które są cięte i poddawane dalszej obróbce. Wykonuje się z nich blaty kuchenne, parapety, czy blaty łazienkowe pod umywalkę.W zależności od uziarnienia kruszywa użytego do produkcji aglomarmuru zmienia się wytrzymałość na zginanie, ściskanie i nasiąkliwość, czyli absorpcję wody. Bez względu na uziarnienie kruszywa, aglomarmur odporny jest na ekstremalne temperatury - mówi nam przedstawiciel firmy Granimex Więcko z Warszawy. Chętnie wybieramy produkty z tego materiału, ponieważ ich cena jest bardzo korzystna. Prezentują się prawie tak samo, jak kamień naturalny, możemy wybrać interesujący nas odcień, a wzory są zawsze niepowtarzalne.
Konserwacja aglomarmuru
Do pielęgnacji aglomarmuru używamy takich samych produktów jak do pielęgnacji naturalnego kamienia. Należy więc używać tylko środków o neutralnym odczynie pH. Przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę na zanieczyszczenia, które mogą sprawiać problem: jeśli nie zostaną one usunięte, pozostawią na blacie, czy parapecie, niebezpieczną patynę. Patyna powoduje utratę powierzchni, a w gorszych przypadkach zdarza się, że uszkadza powierzchnię. Elementy z konglomeratów marmurowych mają niską, znikomą wręcz nasiąkliwość, a więc są łatwe w pielęgnacji, są odporne na plamy. Do bieżącej pielęgnacji zalecane jest stosowanie silikonów i naturalnych wosków, które dedykowane są do pielęgnacji marmuru. Jeżeli zależy nam na dodatkowym utwardzeniu powierzchni, możemy używać produktów krystalizujących. Absolutnie nie należy stosować żrącej, aktywnej chemii, na przykład takiej do usuwania kamienia i rdzy. Konglomeraty są wrażliwe na kwasy. Należy też uważać z owocami cytrusowymi. Uważamy także na pozostawione barwniki spożywcze. By zabezpieczyć aglomarmur, możemy stosować impregnaty do naturalnego marmuru.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana