Wybór obuwia dla pracowników kuchennych
Praca w gastronomii nie należy do najłatwiejszych. Niezależnie od stanowiska, pracownicy zatrudnieni w restauracjach bardzo długo pracują w pozycji stojącej, co wpływa na zmęczenie i dyskomfort. Dlatego też dobór odpowiedniego obuwia jest niezwykle istotny. Co warto wiedzieć o obuwiu dla pracowników kuchennych i na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu?
Czym obuwie dla pracowników gastronomii powinno się charakteryzować?
Praca w gastronomii jest bardzo wymagająca. Bardzo często osoby zatrudnione w lokalu pełnią zmiany, podczas których spędzają na stojąco długie godziny. Dlatego też obuwie w przypadku kuchennych pracowników pełni bardzo ważną rolę. Pozwala na higieniczną, ale też komfortową pracę.
Najistotniejszym elementem butów w gastronomii jest podeszwa. Powinna być ona gruba i antypoślizgowa. Zapewni to wielogodzinną pracę oraz bezpieczeństwo – w lokalach gastronomicznych nie trudno o różnego rodzaju plamy, nawet te tłuste. Podeszwa powinna być też we właściwy sposób wyprofilowana. Dlatego warto zwrócić uwagę na obuwie z podeszwą anatomiczną – dzięki niej nogi mniej się męczą i można ustrzec się w przyszłości problemów z postawą i kręgosłupem.
Kolejny element to cholewka. W pracy w kuchni najlepiej sprawdzi się obuwie z niską cholewką, ponieważ jest łatwe do utrzymania w czystości i bardzo wygodne. Czubek buta powinien być zabudowany. Mogą się w nich znajdować otwory wentylujące, aby stopa się nie pociła i mogła swobodnie oddychać. Zabudowane buty ochronią pracowników przed kontaktem z gorącymi cieczami czy nawet wrzątkiem. Zabudowany powinien być również zapiętek. Obuwie do gastronomii powinno być też odporne na wilgoć i zapachy. Ma to szczególne znaczenie w lokalach, gdzie klejąca się podłoga lub plamy oleju nie stanowią rzadkich widoków. Obuwie do gastronomii powinno być również łatwe w czyszczeniu.
Komfort nie tylko pracowników, ale i gości
Odpowiednio dobrane obuwie dla pracowników gastronomii znacznie wpływa na ich komfort, a to przekłada się na jakość i wydajność pracy. Jednak to nie wszystko. Właściwe obuwie, spełniające rygorystyczne standardy higieniczne to również wymóg, wpływający na bezpieczeństwo gości lokali gastronomicznych. Aby praca w kuchni przebiegała sprawnie i bezpiecznie, należy zadbać o odpowiedni ubiór i buty, aby uniemożliwić dostanie się ciał obcych do serwowanych dań. Obuwie do gastronomii powinno być też wykonane z jak najlepszych materiałów, być trwałe i elastyczne. W kuchni może zdarzyć się wiele: rozlana woda, wilgotna podłoga, plamy z rozgrzanego tłuszczu. Obuwie dla pracowników lokalu ma więc chronić wszystkich i zwiększać komfort podczas ciężkiej, wielogodzinnej pracy. Wysokiej jakości obuwie dla pracowników gastronomii, jakie kupimy, chociażby w sklepie internetowym Obuwie Profilaktyczne, wykonywane jest najczęściej z materiału niewchłaniającego i przyspieszającego wysychanie w trakcie zalania. Najczęściej stosuje się sztuczne materiały, takie jak poliester, poliamid czy poliuretan. Takie buty łatwo się je czyści – wystarczy tylko woda i mydło. Tego typu materiały mają jeszcze jedną ważną zaletę – nie dopuszczają do rozwoju niebezpiecznych drobnoustrojów, grzybów i bakterii. Jest to szczególnie istotne w lokalach gastronomicznych – nadmierna wilgoć mogłaby doprowadzić do ich rozmnożenia. Wraz z zanieczyszczeniami mogłyby się dostać do żywności lub zaszkodzić zdrowiu osoby noszącej wilgotne buty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana