Co zaliczamy do naturalnych antyoksydantów?
Naturalne antyoksydanty to substancje zawarte w ziołach, warzywach oraz owocach. Duże stężenie takich składników można zaobserwować m.in. w papryce, jagodach goji, cytrusach i natce pietruszki. Inne rośliny, które zawierają przeciwutleniacze, występują na całym świecie i są łatwo dostępne. Co jeszcze zalicza się do grona cennych i odmładzających produktów bogatych w antyoksydanty? Oto kilka przykładów!
Naturalne antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach
Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to składniki, które opóźniają procesy starzenia i mogą zapobiegać nowotworom. Substancje te chronią także organizm przed stresem oksydacyjnym i hamują rozwój wolnych rodników.
Dobroczynne działanie mają m.in. witaminy C, A, E oraz flawonoidy zawarte w owocach i warzywach z całego świata. Przykładem takich roślin są m.in.:
- pomidory,
- kakao,
- marchewka,
- cykoria,
- porzeczka,
- aronia,
- cytrusy,
- oliwki.
Lista warzyw i owoców zawierających naturalne antyoksydanty jest jednak znacznie dłuższa. W skrócie, do grupy tej należą rośliny, które są bogate karotenoidy, antocyjany, chlorofil, witaminy oraz minerały, takie jak selen, cynk, miedź i mangan.
Jakie zioła i przyprawy zawierają antyoksydanty?
Zioła i przyprawy ziarniste lub korzeniste także zawierają przeciwutleniacze. Dużą zaletą takich produktów jest możliwość dodawania ich do niemal każdego posiłku. Naturalne antyoksydanty można znaleźć w roślinach takich, jak:
- oregano i tymianek,
- cynamon i kardamon,
- cząber i bazylia,
- kurkuma i imbir.
– Samodzielna uprawa zdrowych warzyw, owoców oraz ziół przyczynia się do lepszego samopoczucia. Kupując nasiona najwyższej jakości, można zyskać pewność, że spożywane rośliny nie zawierają pestycydów. Warzywa bogate w antyoksydanty da się z łatwością uprawiać w przydomowym ogródku. Zioła takie, jak bazylia, tymianek i majeranek idealnie wzrastają w małych doniczkach umieszczonych na kuchennym parapecie – informuje pracownik Hurtowni Nasion w Krzeszowicach.
Jakie rośliny zawierają największe ilości antyoksydantów?
Według opinii specjalistów bardzo duże ilości antyoksydantów znajdują się w aronii, żurawinie, borówce amerykańskiej i w malinach. Te odmładzające owoce warto spożywać w formie soków, przetworów lub też na surowo.
Miłośnicy bakłażanów, winogron oraz moreli mogą z radością zjadać swoje ulubione rośliny, wiedząc, że jest tam mnóstwo dobroczynnych przeciwutleniaczy. Doskonałym źródłem tych substancji są również ziarna kakaowca oraz kawy.
Od wieków wiadomo także, że czerwone wino ma często pozytywny wpływ na organizm. Specjaliści twierdzą, że napój ten ma właściwości antyoksydacyjne i spożywany z umiarem może opóźnić procesy starzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana