Czym charakteryzuje się rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy?
Oleje spożywcze mogą być pozyskiwane z różnych roślin. Bardzo popularny jest olej rzepakowy, natomiast równie dużym uznaniem cieszy się olej słonecznikowy, a szczególnie ten, który jest rafinowany i wysokooleinowy. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jakie są właściwości rafinowanego oleju słonecznikowego wysokooleinowego i do czego można go wykorzystać.
Jakie są właściwości rafinowanego oleju słonecznikowego wysokooleinowego?
Spośród różnych olejów spożywczych rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy cieszy się szczególnym uznaniem. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami, o czym opowiemy dziś w naszym artykule. Olej ten jest wyjątkowy między innymi ze względu na to, że cechuje się wysoką zawartością kwasu oleinowego, a przez to jest odporny na działanie wysokich temperatur. Dzięki temu z powodzeniem może być poddawany obróbce termicznej – w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na zimno, które w wyniku wysokiej temperatury mogą wydzielać szkodliwe dla zdrowia związki.
To jednak nie koniec atutów rafinowanego oleju słonecznikowego wysokooleinowego, który jest współcześnie produkowany na naprawdę szeroką skalę, między innymi przez takie przedsiębiorstwo jak rozlewnia oleju słonecznikowego ERJOX. Taki olej ma też liczne właściwości zdrowotne. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone: kwas stearynowy, kwas arachidowy i kwas palmitynowy oraz kwasy tłuszczone jednonienasycone: kwas ikozenowy i kwas oleinowy. Poza tym są w nim antyutleniacze, czyli witamina E oraz tokoferole. Rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy:
- wspomaga leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych, takich jak toczeń, stwardnienie rozsiane czy łuszczyca,
- obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę serca,
- wspomaga odporność,
- pomaga w zwalczaniu wolnych rodników,
- spowalnia proces starzenia się komórek,
- poprawia funkcjonowanie mózgu.
Do czego przydaje się rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy?
Rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy jest czysty i klarowny, nie ma nieestetycznie wyglądającego osadu. Dużą zaletą jest też to, że można go długo przechowywać – co nie wpływa na jego wartość odżywczą i smakową. Poza tym jest bezzapachowy i bezsmakowy. Dzięki temu jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Przez to, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury, można poddawać go obróbce termicznej, a więc wykorzystywać go do smażenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by użyć go na przykład do sałatek, czyli potraw na zimno czy do przygotowania ulubionej pasty na kanapki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana