Hotelowe restauracje – co mają nam do zaoferowania?
Hotele statystycznie najczęściej odwiedzamy w czasie urlopów i podczas służbowych wyjazdów. Wybierając hotel, interesuje nas przede wszystkim lokalizacja, wystrój i wyposażenie pokoju oraz standard i udogodnienia. Jednym z takich udogodnień jest hotelowa restauracja, w której możemy zjeść rano smaczne śniadanie, a popołudniu obiad ze świetnie skomponowanego menu. Jak powinna wyglądać i co powinna nam oferować dobra hotelowa restauracja?
Wyposażenie, wygoda i wystrój
Hotelowe restauracje to standardowo przestronne sale ze stolikami dla różnej liczby osób, przy których możemy swobodnie zjeść posiłek. Niczym nie powinny przypominać typowych stołówek, które pamiętamy z ubiegłego wieku, a wręcz przeciwnie. Restauracja powinna być elegancka, zgodnie ze standardem hotelu. Na stołach obrusy pasujące do wystroju wnętrza, często wazoniki ze świeżymi kwiatami, czy inne przyjemne dla oka dodatki. Wystrój może być w stylu klasycznym i ciepłym albo nowoczesnym w chłodnej kolorystyce, dopasowany do wystroju całego hotelu. Hotel zawsze powinien stanowić spójną całość. Warto dodać, że w dobrym hotelu możemy poprosić, by obsługa dostarczyła nam posiłek do pokoju, jeśli z jakichś względów wolimy nie wychodzić na salę restauracji. Skoro mówimy o wygodzie – dla wielu osób dużym komfortem jest śniadanie serwowane w formie bufetu szwedzkiego, gdzie sami możemy skomponować swój posiłek.
Potrawy na bazie składników najwyższej jakości
Gdy wybieramy restaurację, najczęściej sugerujemy się opiniami o samych posiłkach, ponieważ to one są dla nas najistotniejsze. Tak samo powinniśmy myśleć w kontekście restauracji hotelowej. Jak możemy usłyszeć w wielu popularnych od kilku lat programach kulinarnych, dobre menu to nie menu przeładowane mnóstwem dań, a karta z przemyślaną listą potraw. W menu powinny się pojawić nie tylko nazwy dań i ich składniki, ale też informacje o ewentualnych alergenach, które w nich występują. Jak mówi nam przedstawicielka Hotelu Sleep z Wrocławia, standardem jest dziś osobna karta win i alkoholi. Kelner powinien umieć dobrać nam trunek odpowiedni do dania, które zamówimy. W Polsce naprawdę warto wybierać hotele, w których serwowane są dania polskie i europejskie – mamy wówczas pewność, że będą to dania naprawdę dobrze skomponowane, z produktów świeżych najwyższej jakości. Jeśli w podróż wybieramy się z najmłodszymi, sprawdźmy, czy w menu restauracji hotelowej pojawiają się dania dedykowane dzieciom. Nasze pociechy mają specyficzny gust i raczej nie podamy im np. smażonej ryby, z której trzeba umiejętnie usunąć własnoręcznie ości. Pamiętajmy, że w dobrej restauracji zawsze możemy poprosić o indywidualne podejście do dania, które zamawiamy. Jeśli w menu znajduje się na przykład smażony filet z kurczaka, a nasze dziecko woli mięso gotowane, kucharz nie odmówi przygotowania dania w taki sposób.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana