Dobry Styl > Porady > Jak przygotować się do sezonu grzewczego?

Jak przygotować się do sezonu grzewczego?

Data: 30.06.2020 Kategoria: Porady

Sprawna instalacja centralnego ogrzewania to gwarancja ciepła w okresie zimowym. Dlatego przygotowania do sezonu grzewczego warto rozpocząć już na początku jesieni. Nie powinny się one sprowadzać jedynie do zakupu opału, ale muszą obejmować szczegółowe sprawdzenie wszystkich kluczowych elementów i urządzeń odpowiedzialnych za zapewnienie domownikom odpowiedniej ilości ciepła. Na co zatem powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przed sezonem grzewczym?

Jak wykonać przegląd pieca i przewodów kominowych?

Kocioł uważany jest za serce instalacji centralnego ogrzewania, dlatego przed każdym sezonem grzewczym należy sprawdzić jego stan techniczny. W przypadku kotłów gazowych przeglądu musi dokonać osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia. Wpis o przeglądzie powinien się znaleźć w książce serwisowej urządzenia. W okresie trwania gwarancji taki wpis jest wręcz wymagany przez producenta. Jego brak może spowodować odmowę uznania ewentualnych usterek w ramach gwarancji i bez kosztowe ich usunięcie. Przewody kominowe jako integralne elementy układu grzewczego także wymagają sprawdzenia. Tu również należy wezwać fachowca posiadającego uprawnienia kominiarskie. Nieco prościej wygląda konserwacja kotłów na paliwo stałe. Jak wyjaśnia specjalista firmy oferującej sprzedaż i montaż kotłów centralnego ogrzewania:

W konserwacji kotłów zasilanych paliwem stałym najważniejsze jest ich regularne czyszczenie. Usuwanie osadów z wnętrza pieca ma nie tylko wpływ na jego żywotność, ale także na sprawność energetyczną. Zabieg taki powinien być przeprowadzany nie tylko przed sezonem grzewczym, ale regularnie co kilka tygodni. Oczyszczanie kotła odbywa się poprzez tzw. kanały wyczystne, które posiada każdy kocioł. Najważniejsze elementy, jakie należy wyczyścić to: ścianki wewnętrzne, kanały konwekcyjne oraz otwory dystrybucji powietrza. Jeśli kocioł wyposażony jest w podajnik paliwa, także on musi być sprawdzony. Dotyczy to w szczególności systemu transportującego opał z podajnika do pieca.

Jak konserwować grzejniki i inne elementy grzewcze?

Prócz przeglądu kotła i kominów należy też sprawdzić funkcjonowanie urządzeń końcowych, jakimi są kaloryfery. Możemy to uczynić samodzielnie. Po pierwsze grzejniki należy oczyścić z kurzu i pyłu, który w okresie letnim zagnieździł się w ich zakamarkach. Jeśli tego nie uczynimy, cały ten brud znajdzie się w ciepłym powietrzu i zanieczyści pomieszczenie. Kolejną sprawą jest odpowietrzenie grzejników. Można to wykonać przy użyciu narzędzi powszechnie dostępnych w domu. Niektóre modele kaloryferów są zaopatrzone w automatyczne zawory odpowietrzające. Takie rozwiązanie eliminuje konieczność ręcznego odpowietrzania. Obecnie nawet kotły przystępne cenowo mogą współpracować z zewnętrznymi sondami pogodowymi oraz wewnętrznymi regulatorami temperatury. Te urządzenia również należy sprawdzić, wykonując ich kalibrację, czy wymieniając baterie zasilające. Podobne czynności należy zastosować do czujników czadu, dymu lub gazu, jeśli takowe są w domu zainstalowane.