Jak serwować i pić popularne shoty?
Coraz więcej osób zamiast klasycznej wódki, na imprezach stawia na różnego rodzaju mieszane alkohole. Są to między innymi drinki, a w szczególności ich mniejsze wersje, czyli shoty, które doskonale sprawdzają się zwłaszcza na tanecznych zabawach. Ich głównym składnikiem jest nie tylko wódka, ale również inne alkohole, nadające im ciekawy i jednocześnie delikatniejszy smak. Jak przygotować i pić najpopularniejsze shoty? Podpowiadamy!
Jak zrobić niebieskie shoty?
Kamikaze to jeden z najprostszych i jednocześnie najbardziej rozpoznawanych shotów. Do jego wykonania potrzebne będą małe kieliszki, które ułatwią wypicie alkoholu na raz. Każdy z kieliszków musimy zamoczyć w soku z limonki oraz w kwasku cytrynowym. Następnie w shakerze umieszczamy wódkę, syrop Blue Curacao oraz sok z cytryny. Po wymieszaniu wystarczy przelać trunek do przygotowanego kieliszka. Koneserzy zalecają wypicie czterech shotów Kamikaze z rzędu.
Drugim rodzajem niebieskiego shota jest Blue Tequila, który jak sama nazwa wskazuje, składa się z blue Curacao oraz tequili dostępnej w sklepie z ekskluzywnymi alkoholami Spirit Deposit. Dla lepszego smaku przed przygotowaniem warto dodatkowo schłodzić składniki. Do kieliszka najpierw wlewamy likier, a następnie ostrożnie, najlepiej po łyżeczce tequilę. Dzięki temu wszystko właściwie się oddzieli, a sam shot będzie wyróżniać się niespotykanym dwuwarstwowym wyglądem.
Shoty, które powinien znać każdy!
Wściekły pies to shot, który musimy wypić jednym łykiem, ponieważ wtedy składniki odpowiednio się połączą. Do kieliszka powoli wlewamy wódkę, sok malinowy i na samym końcu dodajemy kilka kropli tabasco. Dopiero jak sok opadnie na dno, wypijamy cały shot na raz, tak, aby poczuć słodki napój malinowy, który wyraźnie złagodzi ostry smak tabasco oraz wyrazistość wódki.
Dla wielbicieli słabszych trunków dobrym pomysłem będą Espresso Shot, których smak nie jest zbyt intensywny, jednak wyraźnie pobudza do działania. Do ich przygotowania potrzebna będzie wódka, espresso oraz syrop waniliowy, który znacznie osłabi mocny smak wódki. Uprzednio schłodzone komponenty mieszamy razem w shakerze, a następnie przelewamy do kieliszków.
Nieco mocniejszym shotem będzie natomiast The Double Team, który wykonuje się z jasnego rumu oraz likieru amaretto. Likier jest nieco gęstszy od rumu, dlatego też najpierw wlewamy rum, który opada na dno kieliszka, tworząc ciekawą warstwę. Shot, tak, jak poprzednie musi być wypity do końca, ponieważ wtedy mamy szansę rozpoznać wszystkie jego składniki, a co za tym idzie, ich wyjątkowy smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana