Kulinarna wycieczka po Ustroniu – co zwiedzić i czego spróbować?
Restauracje w Ustroniu serwują wiele tradycyjnych, śląskich potraw, które zaskakują smakiem oraz formą podania. Doświadczenie takich dań na własnym podniebieniu to doskonały sposób, by poznać historię i obyczajowość regionu, a tym samym – wzbogacić swoje wczasy o kulinarne ciekawostki na temat tego zakątka. Czym zatem charakteryzuje się „ustrońska” kuchnia?
Trudne, górskie tereny nie są idealnym miejscem do uprawy roli, co widać w sztuce kulinarnej tego rejonu. „Tubylcy” zajmowali się przede wszystkim pasterstwem, wyruszając np. ze swoim stadkiem w poszukiwaniu zielonych, soczystych traw na łagodniejszych pagórkach. Wiele osób podejmowało się także rybołówstwa – zimne, jednak czyste strumienie stanowiły doskonałe miejsce połowów. Dużą popularnością cieszyło się również bartnictwo (dawniejsze określenie na pszczelarstwo leśne) oraz „tradycyjne” polowania na okoliczną zwierzynę.
Restauracje w Ustroniu – czego warto tutaj „doświadczyć”?
Leśny Park Niespodzianek, w którym słychać „nawoływania” sokołów oraz galop jeleni, nie jest jedynym miejscem, jakie potrafi zaskoczyć w tym mieście. Kiedy odwiedzi się już wspomniany ogród zoologiczny, warto zajrzeć do restauracji „Zajazd Na Kępie”, gdzie poczuje się tradycję regionu zarówno w potrawach, jak i wystroju lokalu. Pierwszym przejawem „śląskości”, który łatwo zauważyć, jest chociażby charakterystyczna zakąska – wędzony, lokalny ser z żurawiną. Podobną formę przystawki można także spotkać np. w samym centrum zacisznego Ustronia.
Aby przekonać się, jak dawniej wyglądało życie na terenie Śląska Cieszyńskiego, można m.in. zajrzeć do Muzeum Regionalnego „Stara Zagroda”, a później wybrać się na „tematyczne” danie główne – żurek. Zupa jednak zdecydowanie się różni od tej, która jest tradycyjnie podawana np. na Mazowszu, ponieważ wykonuje się ją na bazie zakwasu z mąki razowej (nie żytniej). Co istotne, restauracje w Ustroniu serwują żurek z białym wursztem (kiełbasą) i zwykle w chlebie. Jeżeli nasz apetyt na śląskość nie został jednak nasycony, warto spróbować tradycyjnej rolady.
Czego warto spróbować, będąc w Ustroniu?
Liczne szlaki turystyczne, zarówno piesze, jak i narciarskie to tylko część atrakcji, jakie czekają na nas we wspomnianym mieście. Równie dużą ekscytację budzą klasyczne potrawy z warzyw, które utrzymały się na niezbyt wdzięcznej glebie, czyli z ziemniaków i kapusty. Kluski „biołe”, znane powszechnie jako „śląskie”, są tradycyjnym dodatkiem do dań z sosem, np. pieczeni. Niezwykle popularne są także placki kartoflane z różnymi dodatkami, m.in. wędzonym serem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana