Obrus jako element dekoracyjny stołu
Czy znane jest ci pojęcie bielizny stołowej? Jak zapewne już się domyślasz, tę grupę tekstyliów tworzą obrusy, serwety, bieżniki i inne elementy, wykorzystywane do nakrywania stołów. Chociaż na co dzień obrus służy przede wszystkim do ochrony blatu, przygotowując się do świąt lub proszonego obiadu, warto nakryć stół zgodnie z obowiązującymi w tej kwestii prawidłami.
W dzisiejszych czasach obowiązują bardzo swobodne zasady savoir-vivre’u, o istnieniu wielu z nich już dawno zapomnieliśmy. Wybierając się na kolację do przyjaciół, nie troszczymy się raczej o to, w której ręce trzymać nóż, a w której widelec i czy na pewno używamy właściwego widelczyka do deseru. Niektóre z dawnych zasad są nam dzisiaj zbędne. Jednak nawet jeśli nie musimy z nich zbyt często korzystać, warto je znać. W poniższym tekście przyjrzymy się sztuce nakrywania stołu, która zwykle bywa pomijana na rzecz prawideł dotyczących chociażby używania sztućców, szkła i zastawy.
Najważniejsze zasady używania obrusu
Obrus jest niewątpliwie najbardziej widocznym elementem nakrytego stołu, toteż jego wygląd w dużej mierze determinuje, jakie wrażenie na gościach sprawia całość. Jest sprawą oczywistą, że obrus powinien być czysty i dobrze wyprasowany. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę ze znaczenia koloru obrusu i tego, w jaki sposób układa się on na stole. Podczas uroczystych spotkań popołudniowych, a więc obiadów i kolacji, należy używać białych obrusów, które uważane są za najelegantsze. Obrusy kolorowe przeznaczone są do dekorowania stołów na śniadania, ewentualnie do podania podwieczorku. Jeśli planujesz podawać jedzenie na mocno dekoracyjnej zastawie, nakryj stół tkanym obrusem o gładkiej fakturze; jeżeli zamierzasz użyć bardzo prostej porcelany, możesz sięgnąć po wzorzysty obrus, np. z tkaniny żakardowej.
Kolejną ważną sprawą jest wybór obrusu we właściwym kształcie i rozmiarze, gdyż właśnie od tego zależy, jak materiał będzie się układał – powinien zwisać równomiernie z każdej strony stołu. Długość części zwisającej ze stołu powinna wynosić ok.25-30 cm od krawędzi, ale nie sięgać niżej niż 5 cm nad wysokością siedziska krzesła. Obrus musi przecież jednocześnie elegancko się prezentować i zapewniać gościom wygodę podczas siadania oraz wstawania od stołu.
Obrus jako ozdoba stołu na co dzień
Oczywiście na co dzień nie musimy stosować tak rygorystycznych zasad nakrywania stołu. Najważniejsze jest przecież, by obrus po prostu nam się podobał i ładnie współgrał z całym wnętrzem – opowiada nasza rozmówczyni ze sklepu Polontex. Aktualnie moda sprzyja osobom, które lubią przyjemne, pastelowe kolory we wnętrzach. Producenci tekstyliów domowych oferują wiele modeli w ciekawych wzorach roślinnych, ale też w nieśmiertelną kratę. Kupując nowy obrus, dobrze jest też brać pod uwagę względy praktyczne. Jeśli chcesz ułatwić sobie pielęgnację obrusu, wybierz ten wykonany z tkaniny plamoodpornej.
Ciekawą alternatywę dla dużych obrusów stanowią bieżniki, czyli wąskie, podłużne serwety na stół. W przeciwieństwie do obrusu bieżnik zwisa ze stołu tylko z dwóch stron, co może okazać się wygodne np. podczas codziennego spożywania posiłków w dużym gronie rodzinnym. Eleganckie bieżniki koronkowe są wspaniałą ozdobą stolików i ław kawowych. Takiego nakrycia nie powinno więc zabraknąć w twoim salonie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana