Dobry Styl > Porady > Organizacja bankietu w hotelu. Kiedy warto?

Organizacja bankietu w hotelu. Kiedy warto?

Data: 25.03.2019 Kategoria: Porady

Bankiet firmowy to ważne, ale i niezwykle wymagające przedsięwzięcie, które wymaga odpowiedniej oprawy.  Jednym z najczęściej wybieranych miejsc na event tego typu jest hotel z restauracją. Dlaczego warto zdecydować się na taką lokalizację? Jakie są zalety organizowania bankietów firmowych w hotelu? O czym warto pamiętać, wybierając lokal? Oto najważniejsze informacje na ten temat.

Bankiety wyprawia się z różnych powodów. Najczęściej są okazją do świętowania największych firmowych sukcesów oraz do celebrowania jubileuszy. Dobrze jest więc postawić na sprawdzone miejsce, w którym ta ważna impreza zostanie zorganizowana
z dbałością o każdy detal.

Dlaczego bankiet w hotelu?

Hotele specjalizują się dziś w organizowaniu różnego typu imprez. Mają własne zaplecze gastronomiczne, odpowiednią przestrzeń oraz oferują usługi dodatkowe: wsparcie menadżera, możliwość wynajęcia dodatkowych usługodawców itd.

Decydując się na hotel, oszczędzasz swoim pracownikom kłopotów związanych z samodzielnym organizowaniem dojazdu i noclegu. Po zakończonej imprezie goście mogą udać się do swoich pokoi, a rano będzie na nich czekać smakowite śniadanie w formie wystawnego szwedzkiego stołu.

Czym się kierować przy wyborze sali?

Najważniejszy jest komfort gości. Nie idź na kompromis w tej kwestii. Małe sale bankietowe dają co prawda wrażenie kameralności, ale jednocześnie sprawiają, że szybko robi się duszno i mało przyjemnie. Jak podkreśla ekspert z hotelu Haston City we Wrocławiu, trzeba zawsze dostosować wielkość sali bankietowej do ilości zaproszonych osób.

Równie ważny jest wystrój. Tutaj należy kierować się zasadą: im bardziej wystawny bankiet, tym bardziej ekskluzywna przestrzeń. Niektóre hotele oferują wiele zróżnicowanych wnętrz biznesowo-gastronomicznych, urządzonych w odmiennych stylach. Dobrze jest wybrać taki hotel, który jest elastyczny nawet w kwestii aranżacji sali bankietowej.

Smakowite doznania kulinarne

Czym byłoby udane przyjęcie bez znakomitego jedzenia? Mówi się, że to właśnie odpowiednio skomponowane menu najbardziej zapada gościom w pamięci. I chyba coś w tym jest.

Warto zdecydować się na obiekt specjalizujący się w serwowaniu smakowitych potraw. Dobrze jest skłonić się ku miejscom, które dysponują własną hotelową restauracją. Można przy okazji dopytać, czy możliwe jest zaaranżowanie przestrzeni według własnych preferencji. Mowa tutaj o ustawieniu stołów i innych elementów wyposażenia.

W godnych polecania hotelach funkcjonują również cukiernie wytwarzające słodkości na miejscu. Jeśli obiekt oferuje taką usługę, to znika problem zamawiania tortu i ciasta u zewnętrznych usługodawców.

Dobrze jest również wcześniej przedyskutować i ustalić kwestie związane z serwowaniem alkoholu – czy i w jakiej formie goście mają degustować wysokoprocentowe trunki.

Uniwersalną opcją będą przekąski, które można jeść na stojąco. Jeśli jednak bankiet trwa wiele godzin, należałoby zapewnić swoim gościom także ciepłe posiłki.  W tej kwestii na pewno można jednak zaufać organizatorom.