Podstawowe akcesoria baristyczne
Akcesoria baristyczne przydają się nie tylko pracownikom kawiarni. Z przyrządów warto korzystać w każdej domowej kuchni. Pomagają przygotować kawowe specjały o smaku dorównującym naparom z najlepszych kawiarni. W poniższym tekście udzielamy porad, jakie wyposażenie trzeba zakupić po ukończeniu kursu baristycznego. Z artykułu dowiesz się także, z których akcesoriów warto korzystać podczas parzenia kawy metodami alternatywnymi oraz w ekspresie kolbowym.
Niezbędnik każdego baristy
Do zostania profesjonalnym baristą nie wystarczy ukończenie kursu. Adepci muszą też zainwestować w akcesoria do parzenia kawy. Posiadanie własnych gadżetów umożliwia ćwiczenie nabytych umiejętności oraz naukę nowych sposobów na przygotowywanie kofeinowych napojów. Niezbędne wyposażenie zakupisz między innymi w sklepie dla baristów CaffeTeam. Każdy barista powinien mieć w swojej kolekcji:
- wagę do odmierzania odpowiednich porcji ziaren;
- termometr do mleka, który przydaje się do przygotowania kaw mlecznych – przegrzane mleko ma gorzki smak, przez co psuje każdy napar;
- tamper do ubijania kawy w portafiltrach ekspresów kolbowych;
- dzbanek do spieniania mleka o odpowiednim kształcie, dzięki któremu zmienia mleko w puszystą piankę. Naczynie musi posiadać też wąski dziubek do dekorowania latte lub cappuccino;
- pisak do latte art, czyli patyczek z zaostrzoną końcówką, który umożliwia wykonywanie precyzyjnych wzorków na powierzchni spienionego mleka.
W codziennej pracy przydaje się również młynek do kawy. Najlepiej sprawdzają się urządzenia, w których można ustawić stopień zmielenia ziaren.
Akcesoria do parzenia kawy metodami alternatywnymi
Jeśli w swoim domu przygotowujesz kawę przy użyciu drippera, chemexa lub aeropressu przydadzą Ci się filtry papierowe lub materiałowe. Akcesoria są niezbędne do wydobycia aromatu z naparu oraz pozwalają uzyskać napój o świetnej klarowności. Ich model i rozmiar należy dobrać do urządzenia oraz techniki parzenia. Do przygotowywania kaw białych przyda Ci się także spieniacz do mleka. Możesz wybrać ubijak ręczny lub elektryczny. Korzystając z tych wygodnych i prostych w obsłudze przyrządów stworzysz aksamitną piankę na swojej ulubionej latte lub cappuccino.
Akcesoria do przygotowania kawy w ekspresie
Posiadaczom ekspresu kolbowego przydadzą się takie akcesoria baristyczne jak wspomniany wcześniej tamper oraz mata tampingowa, która zabezpiecza blat oraz portafilter podczas ubijania kawy. Warto posiadać również odbijak do fusów - za jego pomocą szybko opróżnisz kolbę z pozostałości po parzeniu. Jeśli wybrany przez Ciebie ekspres nie jest wyposażony w spieniacz do mleka i młynek, będziesz musiał zakupić osobne akcesoria. Każdy miłośnik kawy powinien zaopatrzyć się też w pojemniki do przechowywania ziaren. Najlepsze będą słoje z tworzywa, które jest odporne na przenikanie zapachów (nie pochłania ich ani nie przepuszcza). Dzięki temu zapasy zachowają swój naturalny aromat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana