Sposoby na ekonomiczną produkcję piekarniczą i cukierniczą
W Polsce marnuje się rocznie ok. 9 mln ton żywności. Na jednym z pierwszych miejsc znajduje się tutaj pieczywo, a następnie owoce, wędliny i warzywa. Straty należy jednak ograniczać nie tylko w gospodarstwach domowych, ale i w zakładach produkcyjnych. Wdrożenie właściwych działań wymaga m.in. odpowiedniego wyposażenia piekarni, cukierni i pączkarni.
Straty żywności w firmach zajmujących się produkcją wyrobów cukierniczych lub piekarniczych mogą być spowodowane z kilku przyczyn. Pierwszym, oczywistym „winowajcą” jest sam klient – wiele zależy od preferencji osoby z zewnątrz. Konsumenci są zróżnicowaną grupą, dlatego, chcąc wybić się na tle innych, licznych lokali trzeba mocno urozmaicić swoją ofertę. Problem zaczyna się wtedy, gdy asortyment jest zbyt rozbudowany, żeby wszystko sprzedać i usuwa się niezakupione wypieki – tak samo, jak te, które mają jakiekolwiek niedoskonałości.
Wyposażenie piekarni, cukierni, pączkarni a „zero waste”
Innym czynnikiem, który niewątpliwie wpływa na powstawanie strat są maszyny. Obsługiwane wyposażenie piekarni, cukierni, pączkarni może być m.in. przestarzałe i łatwo ulegające awarii. Sprzęt, jakiego używa się w zakładzie jest przez to niezwykle zawodny, przez co mają miejsce błędy w procesie produkcyjnym i zanieczyszczenia wypieków, a tym samym straty. Zachodzą również nieprawidłowości w chłodzeniu gotowego wyrobu. Istnieje jednak proste rozwiązanie dla tych problemów: regularny serwis wyposażenia i zakup tego, które się już nie sprawdza.
Ofertę lokalu najlepiej dostosowywać do aktualnych potrzeb konsumentów. Zapas surowców powinien być maksymalnie wykorzystywany, dlatego zaleca się adekwatnie planować kolejne dostawy i kontrolować to, co jeszcze zostało w magazynie. Zarządzanie maszynami (np. zapis ostatniego serwisu) i stan zapasów warto monitorować w systemie elektronicznym – daje to możliwość łatwej edycji wprowadzonych danych i posiadanie ich w jednym miejscu. Firma Guz Technika Piekarnicza poleca prowadzenie w ten sposób monitoringu stanu wyposażenia.
Jak jeszcze można ograniczyć straty żywności?
Straty żywności w zakładach piekarniczych i cukierniczych równają się stratom ekonomicznym. Szerzenie wiedzy – zwłaszcza wśród pracowników – o idei zero waste sprawia, że lokal osiąga większy sukces. Żeby uzyskać odpowiednie wyniki, należy zatem nie tylko zadbać o sprzęt i „adekwatność” zapasów, ale także o wiedzę osób biorących udział w produkcji. Stosowane metody, czasem przestarzałe, mogą przyczyniać się do pojawiania się strat, stąd konieczność przeszkolenia całego zespołu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana