Wycena kuchni. Co na nią wpływa?
Zabudowa kuchenna to spory koszt i wiedzą o tym wszyscy, którzy są w trakcie remontu lub właśnie planują zakup nowego mieszkania od dewelopera. Zazwyczaj jest to koszt od dziesięciu aż do kilkudziesięciu tysięcy złotych za całość łącznie ze sprzętem AGD. Od czego jednak zależą te rozbieżności w cenie? Co obniża, a co znacznie podnosi ostateczny koszt? Sprawdź, co wpływa na wycenę kuchni.
Koszt wykonania projektu
Cena za projekt uzależniona jest po pierwsze od doświadczenia i renomy samego projektanta oraz od metrażu konkretnej kuchni.
Przyjęło się w branży, że standardowa cena za projekt to od 100 do 200 złotych netto za metr kwadratowy. W tej cenie uzyskuje się zazwyczaj rysunek techniczny ze szczegółowymi wymiarami, projekt graficzny (komputerowy) oraz pełne wsparcie i doradztwo na etapie podejmowania decyzji.
Cena korpusów i frontów
Trzonem każdej kuchni są korpusy. To szkielet, który musi być wytrzymały i funkcjonalny. Zasadniczo, nie sposób poszukiwać na nich jakichkolwiek oszczędności. Niezależnie od tego, na jaki styl i kolor kuchni postawisz, te elementy i tak zwykle wykonuje się w taki sam sposób, to znaczy z płyty wiórowej laminowanej (płyty meblowej) o grubości od 16 do 18 mm.
Bardzo ważną rolę odgrywają fronty. Od tego, z jakiego materiały zostały wykonane i jak są wykończone, zależy ich cena u producenta, co z kolei warunkuje końcową wartość wyceny. Najtańsze, ale zarazem najgorsze jakościowo są fronty z płyty wiórowej. Wybierając taki typ, można sporo zaoszczędzić, ale niestety to tylko pozorna oszczędność, która już za kilka lat da się we znaki.
Popularnym wyborem są fronty z foliowanej płyty MDF. W tym przypadku cena zależy po pierwsze od dekoru folii, a po drugie od rodzaju frezowania. Cena za metr kwadratowy wynosi mniej więcej 300 złotych – wyjaśnia specjalista z firmy GAMMA Mariusz Karpiński, zajmującej się tworzeniem mebli kuchennych na wymiar.
Zdecydowanie najdroższym rozwiązaniem są fronty lakierowane. Wytwarza się je na podkładzie z płyty MDF, a następnie lakieruje się je na dowolny kolor i wykańcza na połysk, półmat lub mat. Takie fronty można dostać w cenie od 350 do nawet 950 złotych za metr kwadratowy – w zależności od konkretnego producenta i wybranego wariantu.
Blaty kuchenne
Kolejnym wyznacznikiem przy wycenie kuchni są blaty. Warto wiedzieć, że standardowa kuchnia potrzebuje blatu roboczego o głębokości standardowej 60 cm i długości od 2,5 do 4 mb. Planując rodzaj tego elementu, warto uwzględnić właśnie takie wartości liczbowe.
Najbardziej korzystnym, a zarazem funkcjonalnym wyborem w przypadku kuchni na wymiar, są blaty laminowane. Mogą być drewnopodobne, ale na rynku istnieje coraz bardziej rozbudowana gama innych produktów. Można wybierać spośród laminatów przypominających marmur, szary kamień, oksydowaną miedź itd. Za metr bieżący takiego blatu zapłaci się około 50 – 150 złotych.
Inną opcją są blaty z konglomeratu, które są bardzo trwałe, a przy tym prezentują się tak efektownie, jak elementy z naturalnego materiału. Są one droższe w porównaniu z blatami laminowanymi, bo tutaj za metr bieżący zapłaci się od 900 złotych wzwyż.
Najdroższe są blaty z naturalnego kamienia i z naturalnego drewna.
Elementy techniczne
Na koszt wyceny wpływają także liczne elementy dodatkowe, na czele z prowadnicami i systemami otwierania, przechowywania i organizacji wewnątrz szafek.
Tutaj cena zależy od ilości zastosowanych rozwiązań, od ich stopnia zaawansowania technicznego oraz od tego, jakiej firmy są to elementy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana