Dobry Styl > Wystrój wnętrz > Wykorzystanie techniki w małej kuchni

Wykorzystanie techniki w małej kuchni

Data: 05.12.2021 Kategoria: Wystrój wnętrz

Mała kuchnia to wielkie wyzwanie aranżacyjne. Projekt takiego pomieszczenia musi być dobrze przemyślany, gdyż w niewielkich kuchniach ważne jest wykorzystanie każdego skrawka przestrzeni. Jej samodzielne zaplanowanie może być wyjątkowo trudne, a efekty mogą być niezadowalające, dlatego najlepiej jest zamówić kuchnię na wymiar. Takie rozwiązanie to gwarancja najwyższej funkcjonalności i estetyki, a także optymalnego dopasowania wszystkich mebli i sprzętów kuchennych do potrzeb oraz oczekiwań jej użytkowników.

Dlaczego zamówienie kuchni na wymiar jest szczególnie korzystne w przypadku małych pomieszczeń?

Niewielki metraż może być wielkim ograniczeniem w przypadku kuchni. Pomieszczenie to jest bowiem sercem każdego domu. To w nim codziennie przygotowywane są posiłki dla całej rodziny, a więc jest ono nieustająco intensywnie eksploatowane. Proces gotowania składa się z szeregu różnych czynności, które trzeba wykonać w odpowiedniej kolejności. Dobre rozplanowanie wszystkich mebli oraz sprzętów kuchennych jest konieczne, aby korzystanie z kuchni było wygodne, a przygotowywanie dań przebiegało sprawnie i bez niepotrzebnych zakłóceń. Dobrze przemyślany projekt małych pomieszczeń jest kluczem do sukcesu, gdyż pozwoli on rozsądnie zaplanować ustawienie wszystkich najważniejszych urządzeń i punków. Mała kuchnia musi być nie tylko estetyczna, ale także funkcjonalna i ergonomiczna.

Zamówienie kuchni na wymiar to najlepsze rozwiązanie dla każdego, kto ma do dyspozycji niewielką przestrzeń, a chce, aby była ona dopasowana do jego potrzeb i optymalnie wykorzystana. Projektanci pracujący np. w firmie Unikkon potrafią sprawić, iż nawet małe pomieszczenie będzie atrakcyjne wizualnie, zgodne z najnowszymi trendami aranżacyjnymi i, co najważniejsze, komfortowe oraz funkcjonalne. Podpowiedzą również, jakie nowinki techniczne można zastosować w małej kuchni, aby korzystanie z niej było czystą przyjemnością. 

Dlaczego warto zdecydować się na kuchnię w zabudowie?

Kuchnia w zabudowie to rozwiązanie szczególnie polecane w przypadku niewielkich pomieszczeń. Jest to rodzaj kuchni, w której szafki sięgają aż pod sufit. Zabudowa umożliwia najlepsze wykorzystanie każdego centymetra przestrzeni, który szczególnie w małych kuchniach jest na wagę złota. Można w niej zamontować specjalne urządzenia AGD, które dzięki temu zajmują mniej miejsca i mogą być umieszczone wyżej (np. piekarnik czy kuchenka mikrofalowa na wysokości wzroku). Takie rozwiązanie zapewnia najwyższy komfort podczas pieczenia, gdyż, sięgając do piekarnika, nie trzeba się za każdym razem do niego schylać, a upieczone potrawy można stawiać od razu na blacie. Kuchnie w zabudowie to pomieszczenia, w których zagospodarowany jest każdy centymetr, a prawie każde życzenie inwestora może zostać zrealizowane.

Jakie udogodnienia mogą być zastosowane w kuchni w zabudowie?

Projektant planujący kuchnię w zabudowie opiera swój projekt na dokładnych wcześniej pomiarach pomieszczenia oraz wymaganiach i oczekiwaniach inwestora. Łączy w nim najnowszy design ze sprawdzonymi rozwiązaniami technicznymi, które ułatwiają przygotowywanie posiłków na niewielkiej przestrzeni. Jeżeli zamawiający ma takie życzenie, w kuchni w zabudowie mogą znaleźć się takie udogodnienia jak np.:

• Zabudowa piekarnika,
• zabudowa kuchenki mikrofalowej,
• zabudowa grzejnika,
• zabudowa lodówki,
• zabudowa zmywarki,
• szafka nad okapem,
• narożna zabudowa ściany,
• funkcjonalny pawlacz,
• słupek do przechowywania wina we wnęce,
• nowoczesne systemy otwierania górnych szafek,
• wygodne systemy cargo,
• mechanizmy wysuwanych półek.

Właściciele kuchni w zabudowie mają do dyspozycji znacznie więcej miejsca na przechowywanie narzędzi i akcesoriów kuchennych, a także produktów spożywczych. Zawdzięczają to szafkom, które sięgają aż pod sam sufit. Producenci mebli proponują użytkownikom takich kuchni różne dodatkowe rozwiązania techniczne ułatwiające korzystanie z tych mało przystępnych, wysokich szafek. . Dobrym przykładem mogą być np. podnośniki wewnętrzne instalowane w górnych szafkach, które wysuwają z nich półki w dół korpusu, sterowanie elektryczne, czy windy, czyli elektrycznie wysuwane i opuszczane półki do szafek górnych przeznaczonych na przechowywanie produktów suchych, które uruchamia się jednym dotknięciem. Kolejnym nowoczesnym rozwiązaniem technicznym ułatwiającym korzystanie z małych kuchni zabudowanych pod sam sufit są innowacyjne mechanizmy, które dotykowo płynnie podnoszą i opuszczają nawet bardzo duże pojedyncze lub podwójne fronty szafek.

Nowoczesna technika zastosowana w kuchniach w zabudowie pozwala ich użytkownikom cieszyć się z codziennego przygotowywania posiłków, które przebiega dzięki niej płynnie i bez żadnych niedogodności!