Zasady projektowania mebli kuchennych
Kuchnia to w wielu domach centrum życia rodzinnego – nie tylko przygotowuje się w niej jedzenie, ale również spożywa je w towarzystwie pozostałych domowników. W kuchni również często przyjmuje się gości. Nic dziwnego zatem, że jej urządzenie jest odpowiedzialnym zadaniem - wymaga się od niej przecież nie tylko funkcjonalności, ale również estetyki. Oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać przy projektowaniu zabudowy kuchennej.
Rozmieszczenie przyłączy mediów
W kuchniach obecnych jest kilka punktów, które należy koniecznie wziąć pod uwagę przy projektowaniu mebli. Są to:
- przyłącze i odpływ wody
- przyłącze gazu (zazwyczaj w starszych budynkach)
- szyb wentylacji
- gniazdka elektryczne, włączniki, ewentualnie przyłącze kuchni indukcyjnej
Punkty te wyznaczają przynajmniej przybliżone położenie wszelkich sprzętów kuchennych, a więc kuchenki, piekarnika, lodówki, zmywarki, okapu etc. Położenie tych punktów konieczne należy uwzględnić w projektowaniu mebli kuchennych. W przeciwnym wypadku podłączenie wyposażenia kuchennego może okazać się niemożliwe lub będzie wymagać przesunięcia przyłączy.
Przestrzeń do przechowywania
Szafki i szuflady odgrywają istotną rolę w każdej kuchni. Przy ich projektowaniu należy pamiętać, by w maksymalnym stopniu wykorzystać dostępną przestrzeń. W małych kuchniach niekiedy konieczne jest wykonanie szafek sięgających po sam sufit pomieszczenia. Dobrym rozwiązaniem jest wyposażenie szafek – szczególnie narożnych, do których dostęp jest utrudniony – w specjalne systemy przechowywania, np. cargo czy półki obrotowe. System te to w dzisiejszych czasach już właściwie standard, wykorzystywany m.in. przez firmę Unikkon.
Trójkąt roboczy
Trójkątem roboczym nazywamy trzy najważniejsze z punktu widzenia pracy w kuchni sprzęty – to lodówka, zlew oraz kuchenki i ewentualnie piekarnik. Generalnie przyjmuje się, że dla zachowania optymalnego poziomu wygody i funkcjonalności kuchni odległości między poszczególnymi punktami powinny wynosić:
- 120 – 210 cm – między lodówką a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką,
- 120 – 270 cm – między lodówką a kuchenką.
W mniejszych pomieszczeniach dystanse te mogą być krótsze z racji ograniczenia przestrzeni. Wydłużenie ich może jednak spowodować, że przemieszczanie się między poszczególnymi punktami będzie pochłaniać zbyt dużo czasu i energii. Ważne jest również umieszczenie blatu na odpowiedniej wysokości, czyli ok. 10 cm poniżej łokcia użytkownika kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana