Dobry Styl > Porady > Zasady projektowania mebli kuchennych

Zasady projektowania mebli kuchennych

Data: 21.10.2021 Kategoria: Porady

Kuchnia to w wielu domach centrum życia rodzinnego – nie tylko przygotowuje się w niej jedzenie, ale również spożywa je w towarzystwie pozostałych domowników. W kuchni również często przyjmuje się gości. Nic dziwnego zatem, że jej urządzenie jest odpowiedzialnym zadaniem – wymaga się od niej przecież nie tylko funkcjonalności, ale również estetyki. Oto kilka rzeczy, o których należy pamiętać przy projektowaniu zabudowy kuchennej.

Rozmieszczenie przyłączy mediów

W kuchniach obecnych jest kilka punktów, które należy koniecznie wziąć pod uwagę przy projektowaniu mebli. Są to:

  • przyłącze i odpływ wody
  • przyłącze gazu (zazwyczaj w starszych budynkach)
  • szyb wentylacji
  • gniazdka elektryczne, włączniki, ewentualnie przyłącze kuchni indukcyjnej

Punkty te wyznaczają przynajmniej przybliżone położenie wszelkich sprzętów kuchennych, a więc kuchenki, piekarnika, lodówki, zmywarki, okapu etc. Położenie tych punktów konieczne należy uwzględnić w projektowaniu mebli kuchennych. W przeciwnym wypadku podłączenie wyposażenia kuchennego może okazać się niemożliwe lub będzie wymagać przesunięcia przyłączy.

Przestrzeń do przechowywania

Szafki i szuflady odgrywają istotną rolę w każdej kuchni. Przy ich projektowaniu należy pamiętać, by w maksymalnym stopniu wykorzystać dostępną przestrzeń. W małych kuchniach niekiedy konieczne jest wykonanie szafek sięgających po sam sufit pomieszczenia. Dobrym rozwiązaniem jest wyposażenie szafek – szczególnie narożnych, do których dostęp jest utrudniony – w specjalne systemy przechowywania, np. cargo czy półki obrotowe. System te to w dzisiejszych czasach już właściwie standard, wykorzystywany m.in. przez firmę Unikkon.

Trójkąt roboczy

Trójkątem roboczym nazywamy trzy najważniejsze z punktu widzenia pracy w kuchni sprzęty – to lodówka, zlew oraz kuchenki i ewentualnie piekarnik. Generalnie przyjmuje się, że dla zachowania optymalnego poziomu wygody i funkcjonalności kuchni odległości między poszczególnymi punktami powinny wynosić:

  • 120 – 210 cm – między lodówką a zlewozmywakiem oraz między zlewozmywakiem a kuchenką,
  • 120 – 270 cm – między lodówką a kuchenką.

W mniejszych pomieszczeniach dystanse te mogą być krótsze z racji ograniczenia przestrzeni. Wydłużenie ich  może jednak spowodować, że przemieszczanie się między poszczególnymi punktami będzie pochłaniać zbyt dużo czasu i energii. Ważne jest również umieszczenie blatu na odpowiedniej wysokości, czyli ok. 10 cm poniżej łokcia użytkownika kuchni.