Artykuł sponsorowany

Walory odżywcze truskawek

Walory odżywcze truskawek

Truskawki należą do naszych ulubionych owoców. Popularnością ustępują tylko jabłkom. Może sytuacja byłaby inna, gdyby były one w ten sam sposób dostępne przez dłuższy czas. Tymczasem sezon truskawkowy trwa krótko. Sytuację tę ratuje robienie przetworów oraz mrożenie owoców. Przetwarzane owoce nieznacznie tracą na wartości smakowej i odżywczej, dlatego też w sezonie warto spożywać truskawki.

Odżywcze i lecznicze substancje w truskawkach

W truskawkach znajdują się ogromne zasoby witaminy C. Jest jej więcej niż w pomarańczach. O roli tej witaminy w budowaniu odporności słyszał każdy. W owocach tych znajdzie się także witamina A, E, B2 i B3, a także krzem i fosfor, które to pierwiastki zbawiennie wpływają na kości, włosy i paznokcie. Inne potrzebne organizmowi substancje, które występują w truskawkach, to magnez, mangan, wapń, potas, cynk i żelazo.

W truskawkach znajduje się również bromelina, która jest enzymem pomocnym w spalaniu tłuszczu. Ale to nie jedyny powód, dla którego osoby odchudzające się powinny jeść truskawki. Owoce te posiadają też sporo błonnika, dlatego warto jeść je nawet, gdy są przetworzone w takich miejscach jak LOMANIA. Ich walory smakowe są porównywalne ze świeżymi owocami, a zawartość zdrowych substancji jeszcze znaczna. Truskawki mają niewiele kalorii.

Truskawki jak odkwaszacz organizmu

Truskawki powodują odkwaszanie organizmu, bo należą do produktów silnie alkalizujących. To wszystko pomaga odkwasić organizm, ponieważ zbytnie jego zakwaszenie powoduje wiele groźnych chorób z nowotworami włącznie. Dlatego też warto je spożywać i tym samym przywrócić organizmowi równowagę kwasowo-zasadową.

Wpływ truskawek na poziom złego cholesterolu

Liczne badania potwierdzają, że spożywanie truskawek obniża poziom tak zwanego „złego” cholesterolu. Jednocześnie we krwi wzrasta poziom przeciwutleniaczy, co bezpośrednio przekłada się na ogólną odporność. W ten sposób obniża się ryzyko zawału, miażdżycy i chorób układu krążenia.

Regulowanie poziomu cukru oraz ochrona przed rakiem

Walory odżywcze truskawek są nie do przecenienia. Można o nich mówić bez końca, ale należy koniecznie wspomnieć o obniżaniu poziomu cukru we krwi oraz o ochronie przed nowotworami. Ta ostania właściwość to efekt obecności kwasu elagowego. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy, ale również zapobiega tworzeniu się mutacji komórek i powoduje obumieranie tych wadliwych, czyli rakowych. Kwas elagowy występuje również w malinach, granatach i żurawinie. Z powyższego wynika, że truskawki są wyjątkowo zdrowe.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.