Walory odżywcze truskawek
Truskawki należą do naszych ulubionych owoców. Popularnością ustępują tylko jabłkom. Może sytuacja byłaby inna, gdyby były one w ten sam sposób dostępne przez dłuższy czas. Tymczasem sezon truskawkowy trwa krótko. Sytuację tę ratuje robienie przetworów oraz mrożenie owoców. Przetwarzane owoce nieznacznie tracą na wartości smakowej i odżywczej, dlatego też w sezonie warto spożywać truskawki.
Odżywcze i lecznicze substancje w truskawkach
W truskawkach znajdują się ogromne zasoby witaminy C. Jest jej więcej niż w pomarańczach. O roli tej witaminy w budowaniu odporności słyszał każdy. W owocach tych znajdzie się także witamina A, E, B2 i B3, a także krzem i fosfor, które to pierwiastki zbawiennie wpływają na kości, włosy i paznokcie. Inne potrzebne organizmowi substancje, które występują w truskawkach, to magnez, mangan, wapń, potas, cynk i żelazo.
W truskawkach znajduje się również bromelina, która jest enzymem pomocnym w spalaniu tłuszczu. Ale to nie jedyny powód, dla którego osoby odchudzające się powinny jeść truskawki. Owoce te posiadają też sporo błonnika, dlatego warto jeść je nawet, gdy są przetworzone w takich miejscach jak LOMANIA. Ich walory smakowe są porównywalne ze świeżymi owocami, a zawartość zdrowych substancji jeszcze znaczna. Truskawki mają niewiele kalorii.
Truskawki jak odkwaszacz organizmu
Truskawki powodują odkwaszanie organizmu, bo należą do produktów silnie alkalizujących. To wszystko pomaga odkwasić organizm, ponieważ zbytnie jego zakwaszenie powoduje wiele groźnych chorób z nowotworami włącznie. Dlatego też warto je spożywać i tym samym przywrócić organizmowi równowagę kwasowo-zasadową.
Wpływ truskawek na poziom złego cholesterolu
Liczne badania potwierdzają, że spożywanie truskawek obniża poziom tak zwanego „złego” cholesterolu. Jednocześnie we krwi wzrasta poziom przeciwutleniaczy, co bezpośrednio przekłada się na ogólną odporność. W ten sposób obniża się ryzyko zawału, miażdżycy i chorób układu krążenia.
Regulowanie poziomu cukru oraz ochrona przed rakiem
Walory odżywcze truskawek są nie do przecenienia. Można o nich mówić bez końca, ale należy koniecznie wspomnieć o obniżaniu poziomu cukru we krwi oraz o ochronie przed nowotworami. Ta ostania właściwość to efekt obecności kwasu elagowego. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy, ale również zapobiega tworzeniu się mutacji komórek i powoduje obumieranie tych wadliwych, czyli rakowych. Kwas elagowy występuje również w malinach, granatach i żurawinie. Z powyższego wynika, że truskawki są wyjątkowo zdrowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana